Sarkozi počinio svetogrđe - prestao da jede sir

Sarkozi počinio svetogrđe - prestao da jede sir

Planeta -
U očima većine Francuza to je pravo gastronomsko svetogrđe. Reč je o odluci koja bi mogla skupo da ga košta na izborima

PARIZ - Francuski predsednik Nikola Sarkozi doneo je odluku koja bi mogla skupo da ga košta na izborima - prestao je da jede sir. Sarkozijevu rešenost da sa trpeze protera sir, što u očima većine Francuza predstavlja pravo gastronomsko svetogrđe, obelodanio je Bernar Vosion, šef kuhinje u Jelisejskoj palati koji je služio pet francuskih predsednika.

"Predsednik preferira laganija jela, sa ribom ili piletinom", objasnio je on, dodajući da se Sarkozi odrekao sira jer bi "to bilo previše za njega". Francuski mediji spekulišu da je Sarkozi na dijeti da bi udovoljio svojoj 13 godina mlađoj supruzi, bivšoj manekenki Karli Bruni koja mu je odredila striktan režim ishrane na bazi ribe, povrća i salata, uz svakodnevne fizičke vežbe.

Sarkozijev "kulinarski" kredibilitet već je jednom ranije okrnjen kada se saznalo da ne pije vino, što je u Francuskoj gotovo nepojmljivo. Ukoliko na izborima pobedi "zaobljeni" Fransoa Oland, među Francuzima poznat i pod nadimkom "Flanbi" (penasti desert sličan pudingu), u kuhinji Jelisejske palate mogli bi ponovo da se krčkaju gurmanluci poput jagnjetine u sosu, omiljeno jelo Žaka Širaka, ili specijaliteti sa guščijom paštetom koje je Fransoa Miteran obožavao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track