CNN POKAZAO VRATA VODITELJU: Džim Klensi morao da da ostavku zbog antiizraelskih tvitova
Foto: Printscreen

Morao da ode

CNN POKAZAO VRATA VODITELJU: Džim Klensi morao da da ostavku zbog antiizraelskih tvitova

Planeta -
Mada ni Klensi ni CNN nisu saopštili zbog čega su se razišli, mediji listom kao razlog navode raspravu na Tviteru povodom terorističkih napada na Šarli ebdo

ATALANTA - Poznati voditelj CNN-a Džim Klensi podneo je ostavku posle 34 godine rada u toj američkoj TV mreži zbog antiizraelskih stavova i uvreda koje je iznosio tokom rasprave na društvenoj mreži Tviter o slučaju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo.

"Džim Klensi nije više u CNN-u. Zahvalni smo mu na više od tri decenije izuzetnog rada i želimo mu sve najbolje", navodi se u sapštenju iz sedišta CNN-a u Atalanti i podseća se da je Klensi izveštavao iz Bejruta, Londona i Berlina pre nego što je postao voditelj i komentator, prenosi Raša tudej.

Mada ni Klensi ni CNN nisu saopštili zbog čega su se razišli, mediji listom kao razlog navode raspravu na Tviteru povodom terorističkih napada na Šarli ebdo.

"Karikature NIKAD nisu ismevale Proroka. Ismevale su KUKAVICE koje pokušavaju da izopače njegovu reč. Obratite pažnju na to", tvitovao je Klensi 7. januara na svom profilu, koji je u međuvremenu ugašen.

Na to su reagovali poznati proizraelski bloger Sijonski mudrac (ironično izvitoperen pojam uzet iz Protokola sionskih mudraca, knjige u kojoj se navodno tvrdi da Jevreji gospodare svetom) i Orin Kesler, analitičar bliskoistočnih prilika, tvrdeći da su karikature nesumnjivo usmerene protiv religije i podsećajući Klensija da su islamisti i ranije pretili francuskom listu.

Foto: Printscreen Twitter
Foto: Printscreen Twitter

Zatim je Klensi tvitovao reč "Hasbara?", što je naziv za izraelsku praksu brzog plasiranja informacija u medijima, pa zatim: "Ovo je odlično, proizraelski glas pokušava da nas uveri da su karikaturiste zaista protiv muslimana i da su zato bili napadnuti. GREŠKA. Ove tvrdnje su deo izraelske PR kampanje (uključujuću "Jews Making News"), a ne HR (Human Rignts, ljudska prava) kampanje."

Foto: Printscreen Twitter
Foto: Printscreen Twitter

"Orine Kesleru, to se zove satira", napisao je Klensi i zatim je, kako se navodi, usledio niz antiizralskih komentara

Najuvredljivim smatra se Klensijev komentar korisniku @HumanRights2K: "Šetaj, juniore. Ovo je moje 'Veče petkom'. Tebi i ekipi hasbare treba neki bogalj što kaska za stadom".

Foto: Printscreen Twitter

To je žestoko uvredilo jevrejsku fondaciju za invalide "Fondacija porodice Raderman", čiji je predsednik, Džej Raderman, napisao CNN-u otvoreno pismo u kom je Klensijeve primedbe nazvao "užasnim" i zapitao "zašto danas, u ovom veku, voditelj CNN-a, svetskog medijskog lidera, koristi termin 'bogalj', koji je pogrdan naziv za ljude sa invaliditetom?"

Usledile su nove reakcije, a Klensi je prvo uništio nekoliko najoštrijih postova, a zatim i ceo nalog na Tviteru. Međutim, drugi koristnici su saćuvali tvitove i njihove snimke i objavljivali ih.

U petak već CNN je uklonio Klensijevu biografiju sa svog zvaničnog sajta, a voditelj je napisao oproštajno pismo u kojem je naveo: "CNN je bio porodica mojoj porodici" i zahvalio se mreži što mu je omogućila "izuzetne doživljaje i dostignuća".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track