Nevešti samoubilački napad u Jemenu

Dvoje mrtvih

Nevešti samoubilački napad u Jemenu

Planeta -
Bombaš je bio na putu ka kancelarijama obaveštajne službe u gradu Mansuri, ali je greškom aktivirao eksploziv dok ga je dovozio jedan civil

SANA - Jedan ekstremista, za koga se veruje da je bio pripadnik Al Kaide, umro je danas u nevešto izvedenom samoubilačkom napadu na kancelarije obaveštajne službe na jugu Jemena, pošto je prerano aktivirao eksploziv, naveli su bezbednosni zvaničnici.

U eksploziji je poginuo i civil koji ga je najverovatnije dovezao na motociklu na mesto incidenta. Bombaš je bio na putu ka kancelarijama obaveštajne službe u gradu Mansuri u provinciji Aden, kada je došlo do eksplozije, naveli su zvaničnici. Ubijeni civil koji je dovezao bombaša najverovatnije nije znao za njegove planove, dodali su oni.U drugoj južnoj provinciji, vojni zvaničnici i stanovnici su naveli da je vojska rasturila nekoliko skrovišta ekstremista u gradu Džar, za koje se veruje da su ih koristili borci Al Kaide koji su preplavili tu oblast. Stanovnici Džara rekli su da je vojska ispalila rakete i osula paljbu na jednu napuštenu farmu, za koju su vojni zvaničnici naveli da ju je Al Kaida koristila za sastanke i kao skladište oružja. Još nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

Al Kaida i druge ekstremističke grupe u Jemenu već skoro godinu dana napadaju vojsku, koristeći se političkom nestabilnošću u zemlji u nameri da preuzmu kontrolu nad čitavim gradovima i selima na jugu zemlje. Vojska je vodila intenzivne bitke sa ekstremistima u južnoj provinciji Abijan, u kojoj se nalazi i grad Džar.Jemenski ogranak Al Kaide, poznat kao Al Kaida na Arabijskom poluostrvu jedan je od najopasnijih ogranaka te terorističke organizacije. Ustanak u Jemenu, inspirisan Arapskim prolećem, primorao je višedecenijskog predsednika Alija Abdulaha Saleha da podnese ostavku u februaru. Njega je nasledio Abed Rabo Mansur Hadi, koji je predsednik postao posle izbora na kojima je bio jedini kandidat. Hadi se zalaže za borbu protiv Al Kaide i rekonstrukciju oružanih snaga, u kojima Salehove pristalice i članovi njegove porodice i dalje drže ključna mesta.

Stotine hiljada Jemenaca protestovale su danas širom zemlje u znak podrške reformisanju vojske i njenom čišćenju od Salehovih pristalica. Tokom prošlogodišnjeg ustanka, veliki broj vojnika je dezertirao i pridružio se demonstrantima. Oni su zahtevali da najviši vojni zvaničnici budu smenjeni, navodeći da će u suprotnom jemenska vojska nastaviti da slabi i neće biti u stanju da se izbori sa ekstremistima sa juga zemlje. Saleh je decenijama glavne bezbednosne funkcije raspodeljivao rođacima.

Njegovi protivnici ga optužuju da je dozvolio da Al Kaida ojača u Jemenu kako bi oslabio novu vladu. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watć) izdala je danas saopštenje u kome je navela da je "represivna bezbednosna aparatura bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha i dalje ostala u najvećoj meri netaknuta". U saopštenju se dodaje da su prestonica Sana i drugi gradovi ostali podeljeni u zone koje kontrolišu vojska, paravojska i plemenske snage, a da su Hadijevi napori da ih reorganizuje pod jednu, centralnu komandu zapali u ćorsokak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track