(VIDEO) NOVE POPLAVE NA BALKANU: Reka Bosna poplavila Ilidžu i preti Kaknju
Foto: Printscreen Yt

Obilne kiše

(VIDEO) NOVE POPLAVE NA BALKANU: Reka Bosna poplavila Ilidžu i preti Kaknju

Planeta -
Nadležni cene da još nema potrebe za evakuaciju stanovništva i nadaju se da neće biti novih kiša

SARAJEVO - Desetine kuća u prigradskim naseljima Sarajeva poplavljene su prošle noći jer su se reke i potoci izlili posle obilnih kiša, kažu službe civilne zaštite.

Reka Bosna izlila se i poplavila kuće u Ilidži, ali još nema potrebe za evakuacijom stanovništva. Problem je što je to ravničarska zona pa je ugrožava svaki veći rast vodostaja, ali šef Civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak kaže da situaciju dodatno komplikuje bespravna gradnja na nesigurn terenu.

"Voda je noćas počela naglo da nadolazi, a oko tri sata je već bilo poplavljeno. Na prvom spratu voda je visoka oko pola metra, a bez ribarskih čizama ne može da se priđe kući", ispričao je Almir Šećerbegović iz naselja Osjek, koji ima dvoje dece od godinu i tri godine, piše Klix.ba.

"Kad smo kupovali zemlju, niko iz opštine nam nije rekao da na ovom području plavi. Načelnik Memić nam je rekao da zatrpamo prve katove. To nema smisla jer sam svoj život ovdje uložio", žali se on.

Zbog obilnih kiša nadošle su vode u kompletnom slivu reke Bosne, a ona je na nekim mestima dostigla i kritičnu tačku. To je slučaj u području Kaknja, nizvodno od Sarajeva, koji je pretrpeo velike štete tokom katastrofalnih poplava u maju 2014. godine.

Značajno je porastao i vodostaj Sane, ali nadležni očekuju da će se sitaucija smiriti jer se ne očekuju nove kiše.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track