Sukob na Jadranu!

Slovenačko-hrvatski spor

Sukob na Jadranu!

Planeta -
Zagreb tvrdi da je slovenački vojni brod uplovio u njihove vode u Piranskom zalivu, Ljubljana to negira
ZAGREB - Nejasna granica.
Slovenija i Hrvatska ponovo se svađaju oko granica na moru. Hrvati tvrde da je slovenački vojni brod u četvrtak ušao u hrvatske vode u Piranskom zalivu, a Slovenci to negiraju.
Naime, jedan hrvatski ribar prijavio je prekjuče da je imao susret sa slovenačkim 25 metara dugačkim patrolnim čamcem „Ankaran” u hrvatskim vodama. Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, nakon upozorenja ministarstva unutrašnjih poslova o uplovljavanju slovenačkog vojnog broda u hrvatske teritorijalne vode, zatražila je objašnjenje od potpredsednika slovenačke vlade i šefa diplomatije Karla Erjavca. Ona je podsetila svog kolegu da taj incident predstavlja kršenje Arbitražnog sporazuma između dve zemlje.
Međutim, ministar Erjavec istakao je da, prema slovenačkim saznanjima, njihov brod nije uplovio u hrvatske teritorijalne vode. Portparol slovenačke vojske Simon Korez izjavio je za Slovenske novice da je patrolni čamac „Ankaran” u četvrtak 5. aprila plovio prema planu i da se nalazio u slovenačkim vodama.
- „Ankaran” se, prema našim koordinatama, svakako nalazio unutar slovenačkih voda, i to u našem krajnjem južnom delu - izjavio je Korez.
Inače, granični spor između Slovenije i Hrvatske vezan je za morsku granicu u Piranskom zalivu i četiri pogranična sela. Slovenija ima morsku obalu dugu manje od 25 kilometara i insistira da njene teritorijalne vode budu dovoljno široke da bi se stiglo do otvorenog mora. Hrvatska, s druge strane, tvrdi da se slovenačke teritorijalne vode završavaju daleko od otvorenog mora. Dve zemlje su se dogovorile da granični spor reše međunarodnom arbitražom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track