ZAROBLJENICI IS: Japan ne da milione za živote talaca?!
Foto: Reuters

Ostaje im još samo dan života

ZAROBLJENICI IS: Japan ne da milione za živote talaca?!

Planeta -
SAT OTKUCAVA Tokio najavio da će pokušati da pregovara sa IS kako bi spasao svoje državljane

TOKIO - Dvojici japanskih državljana, Kenđiju Gotou i Haruni Jukavi, koje su zarobili pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država (IS), ostalo je oko jedan dan života jer zvanični Tokio još nije doneo odluku da li će teroristima platiti 200 miliona dolara za njihov otkup.Sekretar kabineta japanskog premijera Jošihide Suga otkrio je da njegova zemlja radi sve što je u njenoj moći da se taoci izvuku iz ruku krvoloka, a da im ponestaje vremena jer sutra u 12.50 po srednjoevropskom vremenu ističe rok od 72 sata koji su ekstremisti dali Japanu.- Pokušaćemo da stupimo u vezu s članovima IS i spasemo naše ljude - rekao je Suga.I premijer dalekoistočne ostrvske zemlje Šinzo Abe izdao je naređenje vladi da upotrebi sve diplomatske kanale i moguće pravce kako bi oslobodila dvojicu muškaraca.- Japan nikad neće popustiti pred terorizmom. Činimo sve što možemo u borbi protiv kukavica - naglasio je Abe.

Neizvesna sudbina... Kenđi Goto i Haruni Jukavi
Neizvesna sudbina... Kenđi Goto i Haruni Jukavi

Abe, koji je zbog talačke krize prekinuo bliskoistočnu turneju i vratio se u Tokio, naveo je da je zatražio pomoć od palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, egipatskog lidera Abdela Fataha el Sisija, turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i jordanskog kralja Abdulaha. Kako navode analitičari, on se nalazi pre teškim izborom - da li da popusti pred ucenama ekstremistima ili da zatraži od neke savezničke države, poput SAD, da pokuša s rizičnim oslobađanjem otetih Japanaca. Podsetimo, kad je italijanska vlada prethodne nedelje iz ruku Al Kaide oslobodila dve svoje državljanke plativši otkup za njih, naišla je na kritike iz sveta jer je Rim navodno tim činom finansijski potpomogao islamiste.

Kriju identitetOBAVEŠTAJCI ZNAJU KO JE KOLJAČAmerički i britanski obaveštajci otkrili su ko je Džihad Džon, koljač IS koji je pred kamerama nožem odrubio glavu trojici američkih, dvojici britanskih i dvojici sirijskih zarobljenika. Ipak, njegov identitet nije otkriven iz bezbednosnih razloga, da se ne bi ugrozila dalja istraga. Ranije se spekulisalo da se iza crne maske krije bivši reper Abdel Madžed Abdel Beri iz Britanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track