PUŠTENI IZ PRITVORA: Sud u Kairu oslobodio sinove Hosnija Mubaraka
Foto: AP

Na slobodi

PUŠTENI IZ PRITVORA: Sud u Kairu oslobodio sinove Hosnija Mubaraka

Planeta -
Advokat je rekao da će i Mubarak, koji se nalazi u vojnoj bolnici, biti oslobođen, ali još nema sudske odluke o tome

KAIRO - Egipatski sud naložio je danas puštanje iz pritvora dvojice sinova svrgnutog egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka jer su proveli u zatvoru maksimalan period tokom trajanja predkrivičnog postupka.

Alaa i Gamal Mubarak su sudskom odlukom oslobođeni, rekao je agenciji AFP njihov advokat Farid el Deb. Apelacioni sud je početkom januara naložio da se ponovo pokrene sudski postupak protiv dvojice braće kao i protiv njihovog oca, čime je ukinuta presuda nižeg suda kojom su braća bila osuđena na četvorogodišnje kazne zbog korupcije, a Mubarak na tri godine zatvora.

Svrgnutom egipatskom predsedniku je izrečena zatvorska kazna u maju prošle godine pošto je proglašen krivim za proneveru javnih fondova za oko 10 miliona evra namenjenih za održavanje predsedničkih palata u Egiptu. Advokat je rekao da će i Mubarak, koji se nalazi u vojnoj bolnici, biti oslobođen, međutim državni mediji su preneli da još uvek nema sudske odluke o tome.

Sud je u novembru odbacio optužbe protiv Mubaraka za ubistvo nekih od oko 800 demonstranata ubijenih tokom 18. dnevnog ustanka protiv njegovog režima početkom 2011. godine.

Oslobađanje Mubarakovih je velika dilema za egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija, kome protivnici zameraju da oživljava praksu iz vremena Mubarakove vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track