PAD GRČKOG LOVCA: Deset mrtvih, 21 povređen u bazi NATO u Španiji
Foto: Reuters

Rušenje aviona F-16

PAD GRČKOG LOVCA: Deset mrtvih, 21 povređen u bazi NATO u Španiji

Planeta -
Među 21 povređenim jedanaest Italijana i deset Francuza

MADRID - Grčki borbeni avion F-16 srušio se i udario u avione na tlu tokom NATO obuke u vazduhoplovnoj bazi Los Ljanos na jugoistoku Španije, a u nesreći je poginulo osam francuskih i dva grčka vojnika a 21 je povređen, rekao je španski premijer Mariano Rahoj.

Rahoj je rekao za špansku televiziju Telesinko da je među 21 povređenim jedanaest Italijana i deset Francuza.

Petoro povređenih sa teškim opekotinama prevezeno je u bolnicu u Madridu a ostali su u na lečenju u bolnici u gradu Albasete blizu baze, navelo je špansko ministarstvo odbrane.

Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je šest Francuza teško povređeno, a francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan najavio je da će sutra posetiti mesto nesreće.

Francusko predsedništvo je saopštilo da je dobilo informacije da je poginulo osam francuskih pilota, a da je šest mehaničara teško povređeno.

Avion je tokom poletanja izgubio potisak i srušoi se na hangar međunarodne baze gde su se nalazili drugi avioni koji su učestvovali u ovoj NATO vežbi, saopštilo je špansko ministarstvo odbrane, i dodalo da je u nesreći oštećeno najmanje pet aviona i nekoliko helikoptera.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je duboko žaljenje zbog "tragedije koja je pogodila čitavu porodicu" Atlantskog saveza. Baza Los Ljanos, gde se vrši obuka pilota NATO, nalazi se na oko 250 kilometara od Madrida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track