Posle sahrane tukli policajce

Novi sukobi u Atini

Posle sahrane tukli policajce

Planeta -
Sahranjen penzioner Dimitris Hristulas (77), koji se ubio u centru Atine i u oproštajnoj poruci pozvao Grke na pobunu

ATINA - Ponovo neredi!Dimitris Hristulas (77), koji je u sredu izvršio samoubistvo na centralnom atinskom trgu Sintagma, sahranjen je juče u Atini, posle čega je došlo do novih demonstracija i sukoba u grčkoj prestonici.

Tokom nereda pretučeno je više policajaca, od kojih je jedan teže povređen, a demonstranti su uspeli da nekima od njih ukradu prsluke otporne na metke i drugu opremu.

Hristulas je u oproštajnoj poruci naveo da više ne može da živi od male penzije i za teško stanje u državi okrivio vladu. On je pozvao Grke da ustanu, uzmu oružje i pobune se.Sahrani Hristulasa u Atini prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi, a neredi su izbili na ulicama posle sahrane. Policija je saopštila da pretučeni policajac nije životno ugrožen.

Grčka prolazi kroz najtežu ekonomsku krizu u svojoj istoriji, dok vlasti istrajavaju u rigoroznim merama štednje koje od njih traže MMF i EU. To je ujedno i jedini način da Grčka nastavi da dobija obećanu finansijsku pomoć.

Nemci na grčkoj krizi zaradili 400 miliona evraBivši grčki ministar finansija Evangelos Venizelos optužio je Nemačku da je na grčkoj krizi zaradila milione evra.

Berlin je najviše novca dao za dva paketa pomoći koja je Grčka dobila od Evropske unije i MMF u vrednosti od oko 240 milijardi evra.

- Nemački ministar finansija može da pozajmi novac uz malu ili nikakvu kamatu i potom pozajmi nama uz viši procenat - objasnio je Venizelos u intervjuu Špiglu. Prema njegovoj računici, Nemačka je na taj način u poslednje dve godine na Grčkoj zaradila čak 400 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track