CIPRAS UDARA NA BOGATAŠE: Plaćaće porez na sve vrednije od 300.000 evra
Foto: Reuters

Po džepu

CIPRAS UDARA NA BOGATAŠE: Plaćaće porez na sve vrednije od 300.000 evra

Planeta -
Ubuduće će porez plaćati svako čija je ukupna imovina veća od te sume, a ne samo oni koji imaju vredne nekretnine

ATINA - Nova grčka vlada priprema reformu poreskog sistema i uvodi posebne takse na veliku imovinu (Large Property Tax - LPT) i ukida jedinstvenu taksu na nekretnine (ENFIA).

Porez će biti razrezan na sve što je luksuzno i prelazi vrednost od 300.000 evra.

Novi, jednostavniji i pravedniji sistem trebalo bi da postigne dva cilja: da poveća prihode države i odgovori na kritike evropskih partnera da bogati Grci ne plaćaju poreze.

Velike promene: Ministar ekonomije Janis Varufakis i Aleksis Cipras u parlamentu (Foto: AP)
Velike promene: Ministar ekonomije Janis Varufakis i Aleksis Cipras u parlamentu (Foto: AP)

LPT se izračunava na osnovu celokupne imovine poreskog obveznika i zameniće ENFIA, koja je važila za nekretnine. To znači da će sada porez morati da plaća svako ko poseduje celokupnu imovinu koja vredi više od 300.000 evra, a ne samo vredne nekretnine. To znači da će i nezaposleni ljudi koji naslede veliku nekretninu morati da plaćaju porez na nju.

Planira se i povećanje neoporezivog godišnjeg dohotka na 16.000 evra po domaćinstvu s dvoje dece, odnosno na 19.000 evra za porodice s troje dece. Biće uveden i potrošački porez na luksuzna vozila, brodove, avione, helikoptere, bazene i drugi raskoš.

Vlada namerava da građane s malim primanjima rastereti i tako što će uvesti razne poreske olakšice. Tako će domaćinstva koja imaju godišnji prihod manji od 15.000 evra plaćati manje račune za komunalne usluge i nekretnine.

U indirektnom oporezivanju, Grci nameravaju da smanje poreska davanja na osnovne prehrambene proizvode i obnovljive izvore energije.

(Greek Reporter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track