REŠENA MISTERIJA: Evo zašto stanovnici ovog sela spavaju danima!
Foto: Printscreen

Konačno otkriveno

REŠENA MISTERIJA: Evo zašto stanovnici ovog sela spavaju danima!

Planeta -
Posle četiri godina istraživanja i hiljade testova, naučnici su konačno shvatili da je za sve kriv nevidljivi neprijatelj – plemeniti gas radon

Stanovnici sela Kalači u Kazahstanu provode u snu i po nekoliko dana, a do nedavno niko nije mogao da odgonetne zašto.

Naučnici smatraju da je uzrok ove misteriozne bolesti, zbog koje je grad postao poznat kao Uspavana dolina, skriven duboko u lokalnim rudnicima.

"U medicinskom smislu oni pate od encefalopatije, poremećaja mozga, ali nije jasno šta ga izaziva. Skeniranjem smo utvrdili da pacijenti imaju višak tečnosti u mozgu", kaže dr Egor Korovin, koji se već dugo pokušava da reši ovu misteriju.

Posle četiri godina istraživanja i hiljade testova, naučnici su konačno shvatili da je za sve kriv nevidljivi neprijatelj – plemeniti gas radon.

Iako su prvo sumnjali da se radi o nekoj vrsti bakterije ili virusa, sada su shvatili da stanovnici "Pospane doline" ne mogu da se probude zbog gasa koji dolazi iz napuštenih lokalnih rudnika uranijuma.

Radon je bez boje, ukusa i mirisa, i prirodno se javlja kao produkt uranijuma i jako je radioaktivan. Gas je bio nakupljen u rudnicima, ali kada je voda počela da se diže iz reka i puni rudnik, gas je izašao na površinu i bukvalno otrovao celo selo.

http://www.youtube.com/watch?v=c8CcUGuGVg8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track