SKANDALOZNO: EU daje milione evra za logore za izbeglice
Foto: Reuters

Evropa krši međunarodne zakone

SKANDALOZNO: EU daje milione evra za logore za izbeglice

Planeta -
Brisel izdvojio mnogo novca za otvaranje zatvora u koje se šalju imigranti iz Avganistana i Somalije, a u kojima ih čuvari muče i tuku, i to po godinu dana

BERLIN - Evropska unija godinama krši međunarodne zakone o izbeglicama - imigrante uhvaćene na teritoriji Unije deportuje u Ukrajinu, u specijalne zatvore, gde ih muče i maltretiraju i po godinu dana. Za rad tih logora Brisel izdvaja desetine miliona evra, pokazalo je istraživanje listova Report Majnc i Špigl.Stotine izbeglica godišnje, često iz Avganistana i Somalije, pokušavaju da se preko ukrajinske teritorije dokopaju EU. Međutim, kada ih uhvate u nekoj od evropskih zemalja, šalju ih nazad u Ukrajinu, i to u zatvore za ilegalne imigrante.Užasni usloviJedan od njih, Somalac koji se iz drugog pokušaja probio do Nemačke, za Špigl je ispričao da su uslovi u logorima zastrašujući.- Tri godine sam bio po zatvorima u Ukrajini. Svaki put bi me uhvatili i vratili nazad. Izgubio sam svaku nadu. Posebno zato što je Ukrajina pakao za izbeglice. Tamo nas je tukao ko god je i kad god je hteo. Bilo je strašno - ispričao je anonimni Somalac za Špigl.Da su uslovi zaista neljudski, najbolje pokazuje i to što je 2012. došlo do velikog štrajka glađu, koji je brzo ugušen. Uprkos tome, EU je jedan od najvećih donatora tih logora. Da stvar bude još gora, upravo se priprema otvaranje još jednog logora u mesu Martinivske.

Žrtve sistema... Azilante maltretiraju
Žrtve sistema... Azilante maltretiraju

Sporazum o readmisiji- Ovakvo ponašanje je kršenje međunarodnog prava - rekao je za Report Majnc Ilija Todorović iz ukrajinske kancelarije UNHCR.EU je poslednjih nekoliko godina uložila desetine miliona evra u razvoj i ekspanziju ovakvih logora, uključujući i treninge čuvara. Sve je počelo otkako je 2010. Brisel sa Kijevom potpisao ugovor o readmisiji. To je omogućilo članicama EU da deportuju imigrante u Ukrajinu, gde bi prolazili kroz pakao, piše Špigl.Evropska komisijaNa pitanja Report Majnca, Evropska komisija je odgovorila da nema informacije o masovnom deportovanju izbeglica u Ukrajinu, a da novac za prihvatne centre daje kako bi se uslovi u njima izjednačili sa uslovima u evropskim zemljama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track