Japan se sprema za rat s Korejom

Tokio pod vojnom opsadom

Japan se sprema za rat s Korejom

Planeta -
Vojska razmešta protivraketni sistem koji treba da obori severnokorejsku raketu dugog dometa čiji delovi pri preletanju Japana mogu da padnu na Tokjio

TOKIO - Na ivici rata!Japan će oboriti severnokorejsku raketu dugog dometa, koja u orbitu treba da ponese satelit za osmatranje. Raketa je postavljena juče na platformu za lansiranje, što je izazvalo opsadno stanje u Japanu i razmeštanje protivraketnih baterija po celoj zemlji.

Japanske vlasti, strahujući da bi delovi korejske rakete mogli pasti na njenu teritoriju i ugroziti živote ljudi, u centru Tokija juče po podne instalirale su baterije tipa „patriot“ s raketama zemlja-vazduh. Slični položaji utvrđeni su i u okolini Tokija, kako bi se zaštitilo oko 35 miliona stanovnika.

„Preduzeli smo maksimalne mere predostrožnosti“, rekao je zamenik ministra odbrane Šu Vatanabe. Analitičar Masao Okonogi ocenio je da raspoređivanje japanskog protivraketnog sistema treba javnosti da pokaže da vlada reaguje na planove Severne Koreje, koja s Japanom ima zategnut, pa i neprijateljski odnos.

U Južno kinesko more poslata su tri japanska razarača, a u Istočno kinesko more tri „patriot“ baterije PAC-3. Prvi deo korejske rakete, koja će biti ispaljena iz baze Tongčang-ri, treba da padne u Žuto more na zapadu Korejskog poluostrva, a drugi deo će, pre nego što bude nadleteo deo arhipelaga Okinava, pasti na istoku Filipina.

Severna Koreja je u više navrata saopštila da raketa koje će biti lansirana od 12. do 16. aprila treba u orbitu da ponese satelit za posmatranje. Povod za lansiranje je stogodišnjica rođenja osnivača i nekadašnjeg predsednika Severne Koreje, Kim Il Sunga. Odluku Severne Koreje osudile su SAD i njeni saveznici, ocenjujući da je lansiranje rakete zapravo testiranje nuklearne rakete čija bi meta mogli da budu delovi SAD ili drugih zemalja.

Pre tri godine preletela Japan i pala u Pacifik

Severna Koreja je u aprilu 2009. lansirala satelit koji je u orbiti trebalo da emituje revolucionarne komunističke pesme, a tom prilikom raketa koja je nosila satelit preletela je Japan i pala u okean.

Novinari videli raketu

Severna Koreja je, na iznenađenje svetske javnosti, juče organizovala posetu stranih novinara kako bi pokazala da raketa „unha-3“ nije balistička, kao što tvrde SAD i njihovi saveznici, prevashodno Južna Koreja i Japan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track