Najnovije vesti

TRZAVICE: Bela kuća kritikovala Izrael zbog Irana
Foto: Reuters

ometaju pregovore

TRZAVICE: Bela kuća kritikovala Izrael zbog Irana

Planeta
Javne kritike na račun Izraela, saveznika SAD, od strane Bele kuće i Stejt departmenta izrečene su u vreme kada su pregovori između SAD, Rusije, Kine, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Irana ušli u ključnu fazu

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države optužile su danas Izrael što su procurile netačne inforamcije o nuklearnim pregovorima s Iranom i time pojačale napetost pred kontroverznu posetu izraleskog premijera Vašingtonu.

Portparol predsednika SAD Baraka Obame, Džoš Ernest, optužio je Izrael da nije valjano predstavio poziciju te zemlje.

On je kritikovao nastavak prakse izbora "delova informacija i njihovog korišćenja van konteksta kako bi se iskrivila pregovaračka pozicija SAD".

"Nema sumnje da neke stvari koje su Izraelci rekli, karakterisući našu pregovaračku poziciju, nisu bile tačne", rekao je Ernest na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Javne kritike na račun Izraela, saveznika SAD, od strane Bele kuće i Stejt departmenta izrečene su u vreme kada su pregovori između SAD, Rusije, Kine, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Irana ušli u ključnu fazu i kada se okvir sporazuma očekuje do kraja marta.

Prethodilo im je neslaganje zbog pozivaa republikanca izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da se obrati zajedničkoj sednici Kongresa 3. marta.

Oni o tom pozivu nisu informisali Belu kuću, ni lidere demokrata.

Obama, čiji su odnosi s Netanijahuom inače bili često napeti, je odbio da se sastane s njim, rekavši da prema protokolu SAD nisu uobičajeni sastanci uoči nacionalnih izbora.

Takvi izbori održaće se u Izraelu 17. marta.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki je obraćajući se novinarima optužila Izrael za "selektivno davanje informacija".

"Mislim da se može reći da nije sve što čujete od izraelske vlade tačni odraz detalja razgovora", rekla je ona.

Ernest nije diskutovao o detaljima konsultacija između Izrael i SAD o iranskim nuklearnim pregovorima.

"Ali je mislim da je fer reći da Sjedinjenje države brinu u potrebi da se pregovora javno i da se osigura da se informacija, o kojoj se diskutovalo za pregoračkim stolom, ne vadi iz konteksta i objavljuje na način koji iskrivljuje pregovaračku poziciju Sjedinjenih država i naših saveznika", rekao je on.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...