MIROTVORCI DOLAZE: Porošenko poziva plave šlemove u Ukrajinu!
Foto: Reuters

Za trajno primirje

MIROTVORCI DOLAZE: Porošenko poziva plave šlemove u Ukrajinu!

Planeta -
Ubeđeni smo da bi ovo bila najefektivnije i najoptimalnije rešenje u situaciji kada obećanja o miru nisu ispunjena, rekao je Porošenko na sastanku sa bezbednosnim zvaničnicima

KIJEV - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je na osnivanje mirovne misije UN pod vođstvom EU zadužene za nadgledanje sprovođenja primirja na istoku Ukrajine.

Prema njegovim rečima, mandat misije bi odobrio Savet bezbednosti UN, a ona bi delovala u “ratu razorenom istočnom delu Ukrajine”, prenosi Raša Tudej.

“Ubeđeni smo da bi ovo bila najefektivnije i najoptimalnije rešenje u situaciji kada obećanja o miru nisu ispunjena”, rekao je Porošenko na sastanku sa bezbednosnim zvaničnicima

Ukrajinski predsednik je predložio Savetu za bezbednost i nacionalnu odbranu da razmotri mogućnost pozivanja takve misije u zemlju.

On je na sastanku izneo i predlog za formiranje vojnog kabineta odbrane koji bi podnosio izveštaje Savetu. Kako su svetski mediji danas preneli, strateški važan grad Debaljcev, na istoku Ukrajine, nakon višenedeljnih borbi, pao je danas u ruke proruskih snaga koje su istakle zastavu "Novorusije".

Porošenko je ranije tokom dana potvrdio da se ukrajinska vojska povlači, dok su proruske snage javile da su zarobile više stotine ukrajinskih vojnika.

Kako je naveo portparol ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin, grad Debaljcevo u potpunosti se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, međutim, neke od otcepljenih jedinica ukrajinske vojske i dalje deluju u južnim delovima grada.

"I dalje postoji veća grupa ukrajinskih vojnika oko Debaljceva sad", naveo je Basurin na konferenciji za novinare i dodao da će ta situacija uskoro biti razrešena.

I pored toga, iz Stejt departmenta ističu da mirovni sporazum iz Minska "nije mrtav".

"Mi ga ne smatramo mrtvim. Potrebno je da damo još vremena kako bi sporazum bio realizovan", izjavila je na konferenciji za medije portparol Stejt departmenta Džen Psaki. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio da želi međunarodne mirovne trupe u Ukrajini, navodi agencija AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja