Dačić: Dogovor o prekidu vatre u Ukrajini uglavnom se sprovodi
Foto: Tanjug

Predsedavajući OEBS o situaciji u Donjeckom basenu

Dačić: Dogovor o prekidu vatre u Ukrajini uglavnom se sprovodi

Planeta -
Prema njegovim rečima, "najviši prioritet" OEBS-a je sprečavanje eskalacije krize u Ukrajini i naknadnog pretvaranja u "još veću konfrontaciju"

VAŠINGTON - Sporazum o prekidu vatre između proruskih snaga u Donjeckom basenu na istoku Ukrajine i ukrajinskih snaga uglavnom se sprovodi, izjavio je predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

U izlaganju u Vašingtonu na sednici dvopartijske Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi (Helsinške komisije) pri Kongresu, Dačić je rekao da je primirje u Ukrajini "krhko, ali se uglavnom održava".

Prema njegovim rečima, "najviši prioritet" OEBS-a je sprečavanje eskalacije krize u Ukrajini i naknadnog pretvaranja u "još veću konfrontaciju".

Dačić je kazao da se OEBS trudi da osigura "diplomatsko rešavanje" krize u Ukrajini, navela je ruska agencija TAS S.

Prema njegovim rečima, OEBS se na najaktivniji način trudi da osigura diplomatsko rešenje krize u Ukrajini.

Komentarišući susrete sa šefovima diplomatije Rusije i Ukrajine, Sergejom Lavrovom i Pavelom Klimkinom u ponedeljak u Njujorku, Dačić je rekao da su strane dostigle dogovor o produženju mandata Specijalne monitoring misije (SMM) OEBS u Ukrajini na još godinu dana.

"Uspeli smo da dostignemo sporazum u vezi sa tim da se produži mandat (misije) za punih 12 meseci", rekao je predsedavajući OEBS, a prenosi TAS S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track