PUTIN RUSKOJ POLICIJI: Izbavite Rusiju od tragičnih ubistava i zločina s političkom pozadinom
Foto: Reuters

Sastanak s policajcima

PUTIN RUSKOJ POLICIJI: Izbavite Rusiju od tragičnih ubistava i zločina s političkom pozadinom

Planeta -
Predsednik Rusije traži od MUP da poveća nivo rešenih krivičnih dela i da napravi kardinalan prelaz u radu

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od policije da izbavi Rusiju od "sramote i tragedije" ubistava sličnih nedavnom "bezočnom ubistvu" Borisa Nemcova u centru Moskve.

Putin je na sastanku s vrhom Ministarstva unutrašnjih poslova rekao da je potrebno posvetiti "najozbiljniju pažnju gromoglasnim zločinima, uključujući one sa političkom pozadinom", prenosi Itar-Tass. Takođe je tražio od MUP da poveća nivo razrešenih krivičnih dela.

Vladimir Putin traži nov kvalitet rada policije (Foto: Reuters)
Vladimir Putin traži nov kvalitet rada policije (Foto: Reuters)

"Potreban je kardinalni prelaz, nov kvalitet rada organa MUP i čitavog pravosudnog sistema", kazao je predsednik Rusije i potvrdio nameru da nastavi sa "čišćenjem redova" u strukturi vlasti, uključujući MUP, od korupcije. Putin je konstatovao da se uočava trend smanjenja nivoa korupcije, ali da ta pojava, kao i izbegavanje poreza, korišćenje kriminalnih i polukriminalnih šema - deformišu poslovnu klimu i oduzimaju dobronamernim biznismenima stimulans za razvoj.

Predsednik Rusije je zatražio od policije i da "zatvori put" narkotrgovcima do škola i fakulteta i da hitno reaguje na akcije koje pripremaju ekstremisti, čiji je cilj udar na ustavne temlje države.

Putin je pohvalio MUP za dobre pokazatelje rada u 2014. godine, navodeći da su njegovi pripadnici štitili bezbednost tokom olimpijskih igara u Sočiju, da su hrabro postupali u antiterorističkim operacijama i, naročito, što su ubrzano formirani organi unutrašnjih poslova na Krimu i Sevastopolju posle prisajedinjenja Rusiji.

Prema podacima koje je izneo, u 50 subjekata Federacije prošle godine smanjen je nivo kriminala, a u svim regionima smanjen je broj krivičnih dela koja su počinili maloletnici.

"To su u celini dobri pokazatelji", rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track