Najnovije vesti

HOĆE DA IDE IZ RUSIJE: Snouden zatražio azil u Švajcarskoj
Foto: Reuters

Odbegli obaveštajac menja adresu?

HOĆE DA IDE IZ RUSIJE: Snouden zatražio azil u Švajcarskoj

Planeta
Jedan od najtraženijih američkih begunaca rekao da ga vežu lepe uspomene za Ženevu, u kojo je radio kao tajni agent

MOSKVA - Bivši američki obaveštajac Edvard Snouden uputio je juče javni apel švajcarskim vlastima da mu odobre azil, jer bi, kako je naveo, želeo da se vrati u tu zemlju u kojoj je nekada živeo kao tajni agent CIA.

“Voleo bih da se vratim u Švajcarsku, neke od mojih najlepših uspomena su vezane za Ženevu. To je divno mesto”, rekao je Snouden putem video linka iz Moskve u obraćanju publici koja je na filmskom festivalu u Ženevi pratila projekciju dokumentarnog filma “Sitizenfor” koji je snimljen o njemu, prenela je agencija Rojters.

On je izrazio nadu da bi Švajcarska kao politički neutralna zemlja mogla da mu izađe u susret i odobri mu azil, istovremeno hvaleći tamošnje multikulturne razlike i nivo ljudskih prava.

Snouden je kazao da je u 21 evropskoj zemlji zatražio azil, nakon što su SAD poništile njegov pasoš i pošto je odustao od preseljenja u Ekvador.

Snouden se nalazi u Rusiji gde je dobio azil posle objavljivanja poverljivih dokaza da je američka Nacionalna služba bezbednosti, gde je bio zaposlen, špijunirala građane i države širom sveta.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...