IMA 4 DIPLOME, A KOPA PO KONTEJNERU: Nema posla za Margeretu, za školu prekvalifikovana!
Foto: Profimedia

Ostala bez posla

IMA 4 DIPLOME, A KOPA PO KONTEJNERU: Nema posla za Margeretu, za školu prekvalifikovana!

Planeta -
U kontejneru je za taj dan pronšla samo plastičnu bocu i nešto papira. Kako kaže, živi od minusa na računu i toga što skupi. Nedavno je pronašla i prodala ploču za pikado

BANJALUKA - Margareta Matijević (39) rođena je u Banjaluci, a taj su grad ona i njena porodica napustili 1993. godine. Od 1994. godine je živela u Zagrebu, gde je upisala najprije teologiju na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, a zatim istoriju na Hrvatskim studijima.

- Zaposlila sam se u Hrvatskom institutu za istoriju. Tamo sam došla kao prva violina, a doveli su me do toga da nisam opravdala očekivanja. Radila sam onde gotovo 12 godina, u međuvremenu sam magistrirala i doktorirala i stekla zvanje naučnog saradnika. A onda mi je 7. januara 2014. istekao ugovor o radu na određeno vreme i od tada za mene posla nema - govori dok joj se svetle oči pune suzama.

Prvo sam počela da prodajem svoje stvari koje su mi se činile kao višak, torbu, cipele, odeću…. Znate, svaka žena u ormaru ima dosta toga što ne koristi.

– Hoćete li da ih kupite? Može sve zajedno ili jednu po jednu. Prodajem ih – sa smeškom, kojim prikriva gorčinu, govori za Večernji, grleći svoje četiri diplome, 39-godišnja Margareta Matijević.

U kontejneru je za taj dan pronšla samo plastičnu bocu i nešto papira. Kako kaže, živi od minusa na računu i toga što skupi. Nedavno je pronašla i prodala ploču za pikado. Ima problem sa kukovima i nogama, zbog čega je ranije provela pet godina po bolnicama.

- Imam 70 posto telesnog oštećenja, ali ne dam se. Radim šta stignem. Samo, crkvenu istoriju baš volim.. - tužno zaključuje Margareta.

U proteklih godinu dana poslala je dvadesetak molbi u škole, samo joj je jedna odgovorila, da je za njih prekvalifikovana. Odbili su je i sa Filozofskog fakulteta u Zadru, jer imaju svoje naučnike, a iz Hrvatskog instituta za istoriju, gde se otvara novo radno mjesto, poručili su joj da nije za nju.

(Fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track