Cipras: Janise, više radi, a manje pričaj
Foto: Beta

Sukob dve političke zvezde u Grčkoj

Cipras: Janise, više radi, a manje pričaj

Planeta -
Grčki premijer Aleksis Cipras poručio ministru Varufakisu da se manje pojavljuje u medijima i da se ozbiljnije posveti finansijama

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras upozorio je svog ministra finansija Janisa Varufakisa da manje priča, a više radi, pišu grčki mediji.Oni navode da prvom čoveku vlade smeta to što je ministar postao prava medijska zvezda u Grčkoj, ali i u svetu.Manje intervjuaNa pitanje novinara nemačkog Špigla grčkom premijeru da li je naložio svom harizmatičnom ministru da daje manje intervjua, Cipras je odgovorio:- Od svih ministara, a ne samo od Varufakisa, zatražio sam manje reči, a više delanja.Time je on praktično potvrdio da postoje neslaganja zbog medijske popularnosti, a Varufakis mu još nije zvanično odgovorio.

Čak je i Avgi, zvanični glasnik vladajuće stranke Siriza, objavio komentar o „toksičnoj preteranoj izloženosti Varufakisa medijima“. Oni su upozorili da će, posle svog neočekivanog uzleta do statusa međunarodnog ekonomskog superstara, Varufakis uskoro „potrošiti sav profit“ od podrške koju je prikupio za Grčku.- Janise, ne preteruj. U ekonomiji se ne radi samo o tome kako dovesti u red budžet, treba biti štedljiv i na rečima - naveo je Avgi.I mnogi drugi grčki listovi su istim povodom kritikovali ministra finansija.Novi problemiVarufakis je juče, uoči sastanka ministara evrozone u Briselu, najavio mogućnost novih izbora u Grčkoj ili čak referendum o eventualnom finansijskom sporazumu sa EU.Ako ministri ne prihvate sedam velikih reformi koje je Grčka sprovela da bi dobila sledeću tranšu preko potrebnog kredita, moglo bi biti problema. Možemo ponovo raspisati izbore. Ili referendum. Situacija je još neizvesna - upozorio je on u intervjuu za italijanski Korijere dela sera.

Ciprasovi nisu zvali policijuANARHISTI ZAUZELI SEDIŠTE SIRIZEPedesetak anarhista juče je okupiralo sedište Sirize u znak podrške zatvorenicima koji štrajkuju glađu, protestujući zbog uslova života u nekim grčkim zatvorima. Oni su naterali zaposlene da napuste zgradu, a službenici Sirize nisu želeli da zovu policiju.

Poruka BriseluEU NAS BLOKIRAVarufakis je optužio EU da sprečava Grčku da izađe iz duboke recesije zato što odvraća investitore upozorenjima da bi njegova zemlja mogla biti izbačena iz evrozone.Grčka nije ponovo u recesiji jednostavno zato što nikad nije ni izašla iz recesije. Zbog deflacije nominalni BDP pada iako realni BDP raste. Ja želim da nominalni BDP raste - rekao je Varufakis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track