BELA KUĆA PROTIV KONGRESA: Bajden napao senatore koji su upozorili Iran da mu SAD sprema prevaru
Foto: Ap I Rojters

Rat u Vašingtonu

BELA KUĆA PROTIV KONGRESA: Bajden napao senatore koji su upozorili Iran da mu SAD sprema prevaru

Planeta -
Potpredsednik SAD obrušio se na 47 republikanskih senatora koji su u pismu obavestila Teheran da mu Vašington nudi lažni sporazum

VAŠINGTON - Potpredsednik SAD Džo Bajden napao je danas američke republikanske senatore zbog njihovih "veoma obmanjujućeg pisma" iranskim liderima, za koje kaže da ometa pregovore o ograničavanju nuklearnog programa Teherana.

"Pismo, poslato juče, 9. marta, od strane 47 republikanskih senatora Islamskoj Republici Iranu s namerom da potkopa zvanični stav predsednika (Baraka Obame) usred osetljivih međunarodnih pregovora, je ispod dostojanstva institucije koju ja duboko poštujem", naveo je Bajden u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Otvoreno pismo koje su 47 republikanskih senatora uputili iranskim liderima "stavlja klipove u točkove" nuklearnih pregovora i to nije uloga koju su osnivači SAD predvideli da američki Kongres ima u spoljnoj politici, ocenila je juče Bela kuća.

Republikanci su u pomenutom pismu upozorili Iran da će svaki sporazum između Irana i SAD koji nema odobrenje Kongresa predstavljati samo dogovor Baraka Obame i iranskog verskog lidera ajatolaha Ali Hamneija. Sledeći predsednik SAD moći da poništi taj dogovor samo "potezom pera", objasnili su senatori u tom pismu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja