PREDSEDNIK ČEČENIJE KADIROV: Za Putina bih život dao!
Foto: AP

Vrhunska odanost

PREDSEDNIK ČEČENIJE KADIROV: Za Putina bih život dao!

Planeta -
Ramzan Kadirov, predsednik ruske republike Čečenije, objavio je preko društvenih mreža, a povodom odlikovanja koje mu je dodelio predsednik Rusije Vladimir Putin, da je spreman da žrtvuje svoj život za Rusiju i za njenog predsednika

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je čečenskog lidera Kadirova Ordenom za izuzetna dostignuća, aktivnu društvenu delatnost i dugogodišnji predan rad.

Kadirov je rekao da "sve zasluge za mir i stabilnost Čečenije pripadaju Vladimiru Vladimiroviču (Putinu)", javila je ruska agencija Tas.

"Samo su njegova mudra politika, podrška i pomoć, omogućili da se postigne stabilan mir, oživi republika, njena privreda, kultura i duhovnost", rekao je Kadirov.

"Žrtvovati život za takvu ličnost je najlakši zadatak. Potvrđujem da ću ispuniti svako naređenje, rešiti za njega bilo kakav zadatak, bez obzira na to koliko me to može koštati. Služimo Rusiji, služimo narodu", napisao je Kadirov.

Putin je, pored Kadirova, odlikovao i narodnog deputata Andreja Lugovoja, kojem je dodeljena Medalja za zasluge drugog stepena, što je objavljeno 9. marta.

Zapadni mediji su te Putinove odluke ocenili kao kontroverzne, budući da je izručenje Lugovoja tražila Velika Britanija, kako bi ga sud ispitao u vezi sa smrću bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, koji je umro od trovanja polonijumom 2006. godine u Londonu.

Kadirov je odlikovan samo dan pošto su istražitelji saopštili da su dvojica Čečena, od kojih je jedan bivši policajac, uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu opozicionog političara Borisa Njemcova, 27. februara u Moskvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track