(VIDEO) HILARI U ŠKRIPCU: Mužu sam slala privatne mejlove BIL: Ne koristim mejl uopšte
Foto: Rojters

Sporna prepiska

(VIDEO) HILARI U ŠKRIPCU: Mužu sam slala privatne mejlove BIL: Ne koristim mejl uopšte

Planeta -
Bivša državna sekretarka kaže da je službenu korespodenciju vodila sa privatnog servera jer je smatrala da je tako pogodnije

NJUJORK - Hilari Klinton je dodatno produbila sumnje izjavom da privatni server koji se nalazi u njenoj kući, a sa koga je vodila kompletnu korespodenciju dok je bila šefica diplomatije SAD, "sadrži privatnu komunikaciju između nje i njenog supruga" - naime, portparol njenog supruga Bila je koliko ove sedmice rekao da bivši predsednik uopšte ne koristi imejlove, piše britanski Telegraf.

Američki konzervativni mediji odmah su reagovali, pa je Vašington egzeminer napisao da se "čini da najmanje jedan Klinton ne govori potpunu istinu".

Činjenica da je Klintonova koristila privatni mejl za obavljanje zvaničnih poslova državnog sekretara izazvala je skandal u SAD. Ona sama je juče na konferenciji za novinare u UN rekla da je u periodu dok se nalazila na funkciji državnog sekretara SAD koristila samo privatni imejl iz razloga "pogodnosti".

Hilari Klinton zna državne tajne, ali ne zna šta je privatni, a šta zvanični imejl (Foto: Reuters)
Hilari Klinton zna državne tajne, ali ne zna šta je privatni, a šta zvanični imejl (Foto: Reuters)

Međutim, kritičari kažu da su privatni mejlovi nesigurni i da je svaki bolji haker mogao da skine svaki mejl koji je ona poslala s privatnog naloga. Takođe tvrde da je to prekršaj saveznih propisa - prema američkom saveznom zakonu, sva prepiska zvaničnika smatra se vlasništvom američke vlade, naveo je BBC.

Drugi sporni detalj je izjava njenih savetnika posle konferencije za novinare, po kojoj je analizom njenih mejlova "otkriven samo jedan sa stranim zvaničnikom iz UK". Ovo se odnosi na 60.000 mejlova koje je Klintonova rekla da je poslala, od čega je polovinu označila kao poslovne.

U saopštenju se navodi da su se sve njene komunikacije sa stranim liderima odvijale "lično, korespondencijom ili telefonom".

Njena privatna imejl adresa pokrenuta je sa privatnog servera koji je postavio njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton, u njihovoj porodičnoj kući u Njujorku, koju čuva Tajna služba. Klintonova, koja je viđena kao izraziti favorit medu demokratama za predsedničku nominaciju 2016, rekla je da će sadržaj tog severa ostati privatan, što je dodatno pobudilo sumnju.

Evo šta je juče navela kao razloge:

http://www.youtube.com/watch?v=FUYRz8fsdvs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track