(VIDEO) KAKO ŽIVE TI JADNI LJUDI? Satelitski snimci pokazuju da je 83 odsto Sirije u mraku
Foto: Printscreen Yt

Bukvalno u mraku

(VIDEO) KAKO ŽIVE TI JADNI LJUDI? Satelitski snimci pokazuju da je 83 odsto Sirije u mraku

Planeta -
U mraku je 97 odsto teritorije Alepa, nekada najvećeg sirijskog grada, i 35 odsto teritorije prestonice, Damaska. Grad Raka, koji je praktično prestonica ISIL, skoro potpuno je u mraku - 96 odsto

NJUJORK - Noćni satelitski snimci Sirije, u kojoj već četiri godine besni građanski rat, pokazuju da je 83 odsto teritorije te zemlje u mraku.

Istraživač Sji Li, gostujući predavač na univerzitetu Merilend, poreklom iz Kine, četiri godine je pratio satelitske snimke Sirije, na kojima se jasno videlo kako ta zemlja postepeno tone u mrak. Rezultati njegovo istraživanja objavljeni su sinoć, u vreme kada sukobi u Siriji, koji su izbili u martu 2011. godine i odneli više od 210.000 života, ulaze u petu godinu.

"Satelitski podaci ne lažu", rekao je Li agenciji Asošiejtid pres. "Noćni snimci su neverovatni. Sirijskom narodu je potrebna pomoć."

11 miliona Sirijaca izbeglo je zbog rata i potuca se po belom svetu (Foto: Reuters)
11 miliona Sirijaca izbeglo je zbog rata i potuca se po belom svetu (Foto: Reuters)

U mraku je 97 odsto teritorije Alepa, nekada najvećeg sirijskog grada, i 35 odsto teritorije Damaska. Grad Raka, koji je praktično prestonica terorističke grupe Islamska država (ISIL), skoro potpuno je u mraku - 96 odsto. Li smatra da je takvu situaciju izazvalo raseljavanje stanovništva, nestašica struje i oštećenja infrastrukture, i ističe da snimci pružaju retku mogućnost da se sagleda celokupna slika krize.

On je i ranije istom metodom pratio sukobe u drugim zemljama i kaže da je tokom genocida u Ruandi pre 20 godina oko 80 odsto teritorije te države bilo bez svetla.

http://www.youtube.com/watch?v=uCtOQTtQYGI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track