MOSKVA: Rusofobna rezolucija Evropskog parlamenta o Nemcovljevom ubistvu
Foto: AP

MOSKVA: Rusofobna rezolucija Evropskog parlamenta o Nemcovljevom ubistvu

Planeta -
Rezolucija je kompilacija laži i otvorenih falsifikata, kaže zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Lukaševič

MOSKVA - Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je danas kao rusofobnu rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) u kojoj se ubistvo opozicionara Borisa Nemcova naziva "jednom od sumnjivih smrti u Rusiji", ističući da je EP, usvojivši rezoluciju, devalvirao svoj značaj i da ometa pokušaje da se situacija u Evropi vrati "na normalan kolosek".

"Nije teško dosetiti se ko od toga profitira", rekao je u komentaru zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Lukaševič. To što se poslanici EP ne ustručavaju "ni od spekulacija o tragičnoj smrti čoveka iz političkog koristoljublja" predstavlja "vrhunac cinizma", izjavio je on za rezoluciju o Rusiji, usvojenu 12. marta. Lukaševič je dodao da je rezoluciju pripremila "rusofobska većina evropskih poslanika" i da predstavlja "kompilaciju laži i otvorenih falsifikata".

Aleksandar Lukaševič (Foto: Printscreen YouTube)
Aleksandar Lukaševič (Foto: Printscreen YouTube)

U rezoluciji se, osim poziva na međunarodnu istragu ubistva Nemcova, izražava zabrinutost zbog "odbijanja ruskih vlasti da sarađuju sa nezavisnim međunarodnim istražiteljima u slučaju" pada malezijskog aviona nad Ukrajinom, podseća RIA Novosti.

"Samo bolesna mašta u papazjaniji iz Strazbura može da uvidi vezu između događaja koji nemaju nikakve veze", navodi se u komentaru. Lukaševič je rekao da je "upravo Rusija bila prva, i u suštini jedina zemlja koja je odmah i javno predstavila podatke objektivne kontrole koje je imala na raspolaganju a koji se tiču te katastrofe".

"Moskva je insistirala i nastavlja da insistira na što skorijoj, potpunoj i nepristransnoj i, što je najvažnije, tranasparentnoj međunarodnoj istrazi radi utvrđivanja istine", rekao je predstavnik ruskog MIP, savetujući poslanicima EP da svoju "preostalu energiju usmere na one zemlje koje faktički postavljaju prepreke procesu istrage i traže od njih da predaju sve materijale potrebne da se upotpuni slika događaja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track