OTKAZANO 800 LETOVA: Štrajk pilota Lufthanze ušao u treći dan
Foto: Ap

Nezadovoljni

OTKAZANO 800 LETOVA: Štrajk pilota Lufthanze ušao u treći dan

Planeta -
Sindikat Ferajnigung kokpit, jedna od glavnih sindikalnih organizacija pilota u Nemačkoj, saopštio je da će u subotu biti otkazani letovi na dugim linijama, a portparolka sindikata, Ilona Riter, poručuje da su oni spremni na pregovore, ali da će zahtevati od rukovodstva Lufthanze da pokaže ozbiljnu volju za rešavanje spora

BERLIN - Nemačka aviokompanija "Lufthanza" otkazala je danas na stotine letova, jer su piloti te kompanije ušli u treći dan štrajka zbog dugoročnog spora sa upravom zbog prevremenog penzionisanja. Otkazano je skoro 800 letova Lufthanze na dugim i kratkim linijama, uključujući 90 letova povezanih sa štrajkom italijanskih kontrolora letenja, prenosi američka agencija Asošiejted pres (AP).

Sindikat "Ferajnigung kokpit", jedna od glavnih sindikalnih organizacija pilota u Nemačkoj, saopštio je da će u subotu biti otkazani letovi na dugim linijama, a portparolka sindikata, Ilona Riter, poručuje da su oni spremni na pregovore, ali da će zahtevati od rukovodstva Lufthanze da pokaže ozbiljnu volju za rešavanje spora. U međuvremenu, uprava Lufthanze saopštava da je već ovog mesecu predstavila poboljšanu ponudu, i da se eskalacijom štrajka sindikat samo udaljava od rešenja.

Piloti Lufthanze se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina života i uslove pod kojima je to moguće.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun "prelaznog perioda" do odlaska u državnu penziju, a sada se, navode mediji, traži povećanje starosne granice za prevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda. Osim toga, postoji još i ceo niz nerešenih pitanja, među kojima je "trn u oku pilota" nova strategija koncerna o jeftinim letovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track