LAVROV O SLANJU PLAVIH ŠLEMOVA U UKRAJINU: Verujem da nema ludaka u EU
Foto: AP

Apel da ne bude provokacija

LAVROV O SLANJU PLAVIH ŠLEMOVA U UKRAJINU: Verujem da nema ludaka u EU

Planeta -
On je čvrsto uveren da je jedina mogućnost da EU pošalje mirovnu misiju u Ukrajinu ili bilo gde drugde, jeste da se kao u slučaju ratova na Balkanu sve strane usaglase oko tog pitanja

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da veruje da u Evropskoj uniji "nema ludaka koji bi samostalno poslali plave šlemove u Ukrajinu".

Kako je rekao, on je čvrsto uveren da je jedina mogućnost da EU pošalje mirovnu misiju u Ukrajinu ili bilo gde drugde, jeste da se kao u slučaju ratova na Balkanu sve strane usaglase oko tog pitanja.

"Verujem da nema ludaka u EU. EU nikada ne bi ušla u neku oblast osim ako sukobljene strane ne pristanu na takvu misiju", rekao je Lavrov u intervjuu za kanal "Rusija 1".

Međutim, Lavrov je rekao da je zabrinut da bi Kijev mogao pribeći provokaciji u cilju podsticanja SAD da pošalje oružje.

Ministar inostranih poslova Rusije je zato apelovao na Nemačku i Francusku da osigiraju da Kijev neće isprovocirati nasilje u istočnoj Ukrajini kako bi podstakao isporuku američkog naoružanja ukrajinskoj vojsci.

" Provokatori u Kijevu mogli bi pokušati da nešto pokrenu u nameri da bi to uticalo na svetsko mnjenje kako bi Ukrajina dobilo naoružanje”, rekao je on.

Lavrov je izrazio uverenje da bi Berlin i Pariz, kao najvažniji “igrači”, trebalo da spreče takav tok događaja.đ On je ponovio protivljenje Rusije upućivanju mirovnih snaga UN na istok Ukrajine.

SAD trenutno razmatraju mogućnost upućivanja naoružanja Ukrajini ali još nisu donele odluku, a Kijev optužuje Moskvu da se ne pridržava sporazumu iz Minska, što Rusija odbacuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track