PRETNJA U SLOVAČKOJ: Podmetnuli smo bombu u železaru Ju-Es-Stila, čuvajte se!
Foto: Printscreen Yt

Američki interes na meti

PRETNJA U SLOVAČKOJ: Podmetnuli smo bombu u železaru Ju-Es-Stila, čuvajte se!

Planeta -
Ugroženi pogon u Košicama smesta je ispražnjen, a pirotehničari i policija su preplavili ulaz

BRATISLAVA - Zbog anonimne dojave da će danas eksplodirati podmetnuta bomba, evakuisana je železara Ju-Es-Stil u Košicama na istoku Slovačke, a na mestu su policija i pirotehničari.

"Oko 6.00 anonimni građanin telefonom je policiji saopštio da je u ulaznom delu železare podmetnuta bomba. Zaposlene smo evakuisali i preduzimamo sve nophodne mere", kazala je slovačkim medijima portparolka lokalne policije Jana Mesarova.

"Radnici još uvek ne mogu da prođu kroz ulazni deo železare", potvrdio je i portparol železare Jan Bača.

U tom delu slovačkog metalurškog giganta nalaze se upravna zgrada i stanica tramvaja i autobusa kojima hiljade radnika dolaze na posao. Anonimne pretnje da je negde podmetnuta bomba u Slovačkoj su ređe nego kod suseda, posebno Poljaka, a obično su meta institucije, sudovi ili bolnice.

Susednu Poljsku je inače poslednjih godina zahvatila prava epidemija lažnih dojava o podmetnutim bombama, a specifične su po tome što stižu anonimno mejlom na adrese više desetina institucija, počev od ministarstava, preko poreskih ureda, sudova ili tužilaštava, a pretnjama su retko izloženi konkretni pojedinci ili preduzeća. Tokom 2014. u Poljskoj je zabeleženo 337 lažnih dojava o bombama, a prethodne godine čak 426, navodi današnja Gazeta viborča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja