STRAVIČNO: Teroristi oteli, pa srušili avion?
Foto: Beta Ap

Vazduhoplovna nesreća na jugu Francuske zavila Evropu u crno

STRAVIČNO: Teroristi oteli, pa srušili avion?

Planeta -
Moguće su dve varijante - ili je došlo do napada, ili do dekompresije, tvrdi naš pilot. Velibor Vukašinović kaže i da na to upućuje činjenica da se piloti nisu oglasili ni prijavili problem

PARIZ/BEOGRAD - Moguće je da su avion „erbas A320“ kompanije „Džerman vings“ u Alpima oborili teroristi, tvrde stručnjaci.

Oni kažu da to što se tokom 18 minuta pada piloti nisu javljali ukazuje da su bili onemogućeni da to urade.S druge strane, zvaničnici pozivaju da se ne stvara panika i tvrde da je teorija o uljezima malo verovatna.

Ekstremisti samoubice- Razmatrajući ono što se dosad zna o nesreći, moguće su dve varijante: ili je došlo do terorističkog napada, ili do dekompresije na 10.000 metara. Putanja pada liči na spuštanje u slučaju nužde. Ipak, najčudnije je to što se posada nije javila kontroli leta. To govori da su verovatno bili onesposobljeni. Moguće je da su teroristi samoubice uspeli da otmu avion - kaže za Kurir Velibor Vukašinović, iskusni pilot, nekadašnji glavni vazduhoplovni inspektor SRJ a sada direktor Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije.U slučaju dekompresije, dodaje on, ispadaju maske s kiseonikom, ali se dešavalo da nedostatak kiseonika bude razlog pada letelica, poput slučaja aviona kompanije „Helios“.- U slučaju dekompresije pilot se javlja kontroli leta i ona raščišćava nebo. Upravo zato je nejavljanje čudno - govori da je posada bila onemogućena da to uradi. Meni, nažalost, na pamet pada samo jedan razlog, a to je teroristički napad - objašnjava Vukašinović.On dodaje da su mere bezbednosti u vazduhoplovstvu mnogo pojačane poslednjih godina, ali da ko želi da učini zlo, uvek nađe način.

Mnogo nelogičnostiI hrvatski vazduhoplovni stručnjak Dinko Vodanović kaže da ne treba isključiti mogućnost terorističkog napada.- Prve informacije su vrlo nelogične. Nije jasno zašto je pilot naglo smanjio visinu sa 11.000 na 2.000 metara i nije se javljao. Biće zanimljivo čuti šta se dogodilo, a ne bih isključio ni terorizam - rekao je on za hrvatski Jutarnji list.Mnogi stručnjaci takođe tvrde da tragedija nema smisla jer je avion promenio visinu, ali ne i putanju.- Leteti pravo u planine nema nikakvog smisla. To je nenormalan potez za profesionalne pilote ili pak nije ni bilo njihove reakcije - rekao je kapetan jedne evropske kompanije.S druge strane, francuski državni sekretar za saobraćaj Alen Vidali je izjavio da nijedan uzrok nije u potpunosti isključen, ali da je, „s onim što je već poznato, hipoteza uljeza ili napada malo verovatna“. Inače, juče je pronađena crna kutija letelice, koja je pokazala da je unutar nje došlo do nekog „strukturalnog otkazivanja“. Jedna od teorija je i da je došlo do porasta pritiska u avionu.

Oproštaj lideri posetili mesto tragedije MERKELOVA, OLAND I RAHOJ OPLAKUJU ŽRTVENemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Španije Marijano Rahoj i predsednik Francuske Fransoa Oland otišli su juče na jug Francuske, nedaleko od mesta gde se srušio avion „Džerman vingsa“. Oland i Merkelova doputovali su zajedno helikopterom do sela Sen lez Alp, gde im se pridružio i šef španske vlade. Njih troje nisu krili tugu zbog stravične nesreće u kojoj je život izgubilo 150 ljudi, od čega najviše Nemaca i Španaca. Istovremeno, u Nemačkoj su juče zastave spuštene na pola koplja u znak žalosti, a u Španiji je proglašena trodnevna žalost.JezivoNOVI INCIDENTI U RUSIJI I INDIJIIzviđački avion indijske mornarice srušio se u more kod zapadne obale i u toku je potraga za dvojicom od tri oficira koji su bili u letelici u trenutku pada, dok je jedan spasen.Zamalo se nesreća dogodila i u Rusiji - avion „boing 737“ ruske avio-kompanije „Utair“ sa 73 putnika i šest članova posade prinudno je juče sleteo na aerodrom Pulkovo u Sankt Peterburgu jer mu je otkazao jedan motor. Letelica je išla iz Moskve u Sankt Peterburg, a samo srećom i uz veštinu pilota prizemljena je bez ikakvih posledica. Niko od putnika nije povređen, a prilikom sletanja letelica nije oštećena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track