NUŽDA ZAKON MENJA:  Aviokomapnije uvode pravilo da pilot ne sme biti sam u kabini!

Posle tragedije Germanwingsa

NUŽDA ZAKON MENJA: Aviokomapnije uvode pravilo da pilot ne sme biti sam u kabini!

Planeta -
Kao što je već poznato, Francusko tužilaštvo je danas saopštilo da je avion Germanwingsa, koji je leteo od Barselone do Diseldorfa, namerno srušio kopilot Andreas Lubic nakon što je ostao samo u pilotskoj kabini

Kanadska vlada odlučila je danas da uvede obavezu za sve aviokopanije u zemlji da moraju da imaju po dve osobe u kokpitu, kao reakcija na pad aviona nemačkog Džermanvingsa u kome se prema navodima kopilot zaključao u kabini i namerno uleteo u planinu.

Mera stupa na snagu odmah i aviokompanije treba da postupe shodno direktivi, rekla je kanadska ministarka saobraćaja Lisa Rait, nekoliko sati pošto su kompanije Air Transat i Air Canada već samostalno odlučile da će uvesti tu meru.

Ministarka je rekla da dva člana posade aviona moraju biti u kabini u svakom trenutku, i da jedan od njih može da bude i stjurad ili stjuardesa. SAD već imaju takvu obavezu na snazi. Nemačke najveće aviokompanije uključujući Lufthanzu i Er Berlin navele su da nameravaju da uvedu propis o dve osobe u kokpitu.

Portparolka Nemačkog vazduholovnog udruženja Kristine Kolmar rekla je da će plan biti predstavljen nemačkim vazduhoplovnim vlastima sutra i da će ga aviokompanije primeniti što je moguće pre. Evropska niskobudžetna aviokompanija Izidžet je takođe navela da će uvesti novi propis, o dva člana posade u pilotskoj kabini u svakom trenutku.

Propis će stupiti na snagu sutra. Još jedna budžetska aviokompanija Norwegian Air Shuttle je objavia da uvodi isti propis. Francuski istražitelji objavili su danas da smatraju da je kopilot aviona Džermanvingsa namerno udario avionom u planinu kada je kapetan napustio kokpit, kako se veruje da ode u toalet. U nesreći je poginulo svih 150 ljudi u avionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track