Nad Miteranom izvršena eutanazija

Nad Miteranom izvršena eutanazija

Planeta -
Novinari Deni Demonpjon i Loran Leže otkrili da su Miteranu "jednog ponedeljka na njegov izričit zahtev prekraćene muke"

PARIZ - Bivši francuski predsednik Fransoa Miteran, koji je 14 godina bolovao od raka, prekratio je sebi muke u januaru 1996. godine "intravenoznom injekcijom", tvrde dva novinara u knjizi koja je danas objavljena.

Kako prenose francuski mediji, u knjizi "Le dernier tabou. Revelations sur la sante des presidents" (Poslednji tabu. Otkrića o zdravlju predsednika), novinari Deni Demonpjon i Loran Leže otkrivaju da su Miteranu "jednog ponedeljka na njegov izričit zahtev prekraćene muke"."Data mu je introvenozna injekcija", navode oni, ne spominjući pritom reč "eutanazija".

Jedan od sinova bivšeg francuskog lidera, Žilber Miteran poverio im je da "postoji samo jedna osoba koja zna šta se tačno desilo, ali da ona neće ništa reći"."Ta osoba nam je ispričala da se sve mirno odvilo", kazao je on, dodavši da je nakon toga obavešten lični lekar njegovog oca. Socijalistički predsednik Fransoa Miteran preminuo je 8. januara 1996. Deset dana nakon toga, njegov bivši lekar je obelodanio da je Miteranu rak dijagnostikovan još 1981. i da ga je predsednik primoravao da falsifikuje njegov zdravstveni karton.

Autori knjige otkrivaju, takođe, da je bivši predsednik Žak Širak doživeo 2005. moždani šlog koji je držan u tajnosti nakon što su njegova supruga Bernadet i kćerka Klod izvršile pritisak na lekare.Kada je reč o aktuelnom francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, Demonpjon i Leže tvrde da on radi kondicije "guta tablete koje nemaju zvaničnu dozvolu za prodaju na tržištu", ali ne navode o kojim je lekovima reč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja