(VIDEO) ŽESTOK OKRŠAJ: Oružari Hekler&Koh na ratnoj nozii s ministarkom odbrane Nemačke
Foto: Printscreen Yt

Oštra prozivka

(VIDEO) ŽESTOK OKRŠAJ: Oružari Hekler&Koh na ratnoj nozii s ministarkom odbrane Nemačke

Planeta -
Ursula fon der Lajen naredila istragu o kvalitetu jurišne puške G36, iz "Hekler&Koha" uzvraćaju da je to ciljana kampanja

BERLIN - Poznati nemački proizvođač oružja "Hekler&Koh" žestoko je reagovao na pritužbe Bundesvera i Ministarstva odbrane na jurišnu pušku G36 i optužilo to ministarstvo za čitavu kampanju.

U "nediplomatski sročenom" saopštenju svetski poznata oružarska firma navela je da je šokirana postupcima Ministarstva odbrane, koje vodi Ursula fon der Lajen, i prebacuje im ciljanu kampanju. Ministarkin portparol je to porekao.

"Hekler&Koh" je duže vreme pod pritiskom zbog svoje jurišne automatske puške G36. Ona je standardno oružje nemačkih vojnika, ali, navodno, posle dugog pucanja nije više potpuno spremna "za angažovanje". Navodno cev puške se tako usija da joj preciznost na 300 metara udaljenosti opada na trećinu. Bundesver 15 godina koristi to oružje, ali ono nikad nije bilo predviđeno za permanentnu vatru jer je izrađeno uglavnom od lakog materijala.

Ministarstvo odbrane je u ponedeljak objavilo da su novi testovi potvrdili sumnje koje već godinama postoje u vezi sa G36. Fon der Lajenova je odmah najavila osnivanje komisije koja će se baviti novim saznanjima u vezi sa tom puškom i "još jednom preispitati izveštaje" o bivšim situacijama u kojima je korišćeno to oružje.

"Mi ćemo, pri tom, ispitati i bivše komandire, da li bi im iz današnje perspektive moglo iizgledati još nešto važno za izveštaje", rekla je Fon der Lajenova za tabliod Bild.

Ona je je najavila jednu proveru da li bi trupe, srednjoročno gledano, možda morale da budu opremljenje nekom drugom automatskom jurišnom puškom.

http://www.youtube.com/watch?v=AIo8Gv5nTok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track