Indonezija: Zasad nema cunamija
Foto: REUTERS

Zemljotres

Indonezija: Zasad nema cunamija

Planeta -
Zemlja se na nekim mestima tresla i do pet minuta, a stanovništvo priobalnih oblasti u panici je napuštalo domove i kretalo se prema unutrašnosti kopna
1 / 4

DŽAKARTA - U ovom trenutku "nema opasnosti od cunamija", izjavio je predsednik Indonezije, pošto je za sve zemlje Indijskog okeana izdato upozorenje na cunami zbog snažnog zemljotresa koji je pogodio podvodnu oblast kod Sumatre.

"Dosad nema izveštaja o cunamiju, ali bićemo na oprezu", kazao je Susilo Bambang Judojono, prenosi državna televizija Indonezije. "Naš sistem za rano upozoravanje dobro radi i naredio sam spasilačkom timu da odmah odleti u Aćeh kako bi se uverio da je situacija pod kontrolom i kako bi se preduzeli neophodni koraci", naveo je Judojono, prenose svetske agencije. "Hvala Bogu, iz onoga što sam čuo nije prijavljeno da ima žrtava ni veće štete u Aćehu niti igde drugde", dodao je.

Zemljotres jačine 8,7 stepeni dogodio se u osam sati i 38 minuta po srednjoevropskom vremenu, a epicentar je bio pod morem na dubini od 33 kilometra, oko 430 kilometara jugozapadno od prestonice provincije Aćeh na ostrvu Sumatra, navodi Američki geofizički institut.

Prema podacima sa Tvitera, potres se osetio u Singapuru, Tajlandu, Maleziji i Indiji. Na visokim spratovima na zapadnoj obali Malezije potres je trajao najmanje jedan minut. Zemlja se na nekim mestima tresla se do pet minuta, a stanovništvo priobalnih oblasti u panici je napuštalo domove i kretalo se prema unutrašnjosti kopna, prenosi Bi-Bi-Si.

Brus Presgrejv iz Američkog geofizičkog instituta kazao je Bi-Bi-Siju da današnji zemljotres, zbog svoje prirode, ima manje izgleda da podstakne cunami, pošto se tokom njega tlo pomeralo horizontalno, a ne vertikalno, zbog čega nije pokrenulo velike količine vode.

"Ne možemo da isključimo mogućnost (cunamija), ali je manje verovatno da horizontalno kretanje dovede do destruktivnog cunamija", kazao je Presgrejv.

Pacifički centar za upozorenje na cunami navodi da je upozorenje izdato za Indoneziju, Indiju, Šri Lanku, Australiju, Mjanmar, Tajland, Maldive i druga ostrva u Indijskom okeanu, Maleziju, Pakistan, Somaliju, Oman, Iran, Bangladeš, Keniju, Južnu Afriku i Singapur. Upozorenje na cunami znači da je cunami moguć, a ne da je neizbežan.Područje Aćeha je 26. decembra 2004. pogodio snažan zemljotres koji je izazvao cunami i u 14 zemalja usmrtio 230.000 ljudi. Samo u Aćehu poginulo je 170.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja