Hilari Klinton: Korejci, odustanite od rakete

Upozorenje

Hilari Klinton: Korejci, odustanite od rakete

Planeta -
Ako Severna Koreja želi mirnu, bolju budućnost za svoje građane, onda ne treba da sprovede planove o lansiranju, kaže sekretarka SAD
VAŠINGTON - Američka državna sekretarka Hilari Klinton upozorila je Severnu Koreju da odustane od plana o lansiranju rakete velikog dometa i izrazila zabrinutost da ta komunistička država planira još "provokacija".
Klintonova je kazala da se SAD intenzivno dogovaraju sa saveznicima Južnom Korejom i Japanom šta da rade, budući da je Severna Koreja, očigledno, spremna da narednih dana lansira raketu.
Ona je rekla da planovi o lansiranju - samo nekoliko nedelja pošto je Pjongjang sa Vašingtonom potpisao sporazum o obustavljanju nuklearnih i raketnih programa, dovodi u pitanje iskrenost Severne Koreje kada kaže da želi da poboljša odnose sa SAD i svojim susedima.
"Lansiranje će potkrepiti stav da severnokorejski lideri poboljšanje odnosa sa spoljašnjim svetom vide kao pretnju za opstanak njihovog sistema. A nedavno iskustvo nam govori da mogu uslediti nove provokacije", poručila je državna sekretarka u govoru održanom u Američkoj mornaričkoj akademiji.
Ona je pre toga u Vašingtonu razgovarala sa japanskim ministrom spoljnjih poslova Koićirom Gembom, posle čega je rekla da se SAD konsultuju sa drugim zemljama i da će peduzeti odgovarajuće mere.
"Ako Severna Koreja želi mirnu, bolju budućnost za svoje građane, onda ne treba da sprovede planove o lansiranju koje bi predstavljalo direktnu pretnju po regionalnu bezbednost", izjavila je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gembom.
Japanski šef diplomatije je rekao da će SAD i Japan sarađivati međusobno i sa međunarnom zajednicom,
uključujući SB UN, i da će preduzeti odgovarajuće mere ukoliko Severna Koreja lansira raketu.
Ni Klintonova, ni Gemba, međutim, nisu objasnili šta podrazumevaju pod odgovarajućim merama, navodi AFP.
Severna Koreja je prošlog meseca najavila da će 15. aprila, u čast 100. godišnjice rođenja njenog osnivača Kim Il-sunga, lansirati raketu koja će nositi satelit u orbitu, radi proučavanja useva i prirodnih resursa.
Vašington i njegovi saveznici, međutim, veruju da Pjongjang, zapravo, želi da u tajnosti testira raketni sistem čija bi meta mogli da budu delovi SAD ili drugih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track