(VIDEO) PUTIN I CIPRAS U MOSKVI: Grčka nije tražila posebnu finansijsku pomoć od Rusije
Foto: Printscreen Yt

Uoči pravoslavnog Uskrsa

(VIDEO) PUTIN I CIPRAS U MOSKVI: Grčka nije tražila posebnu finansijsku pomoć od Rusije

Planeta -
Vladimir Putin kaže da će Grčka, zahvaljujući "Turskom toku", postati glavni centar za distribuciju gasa

MOSKVA - Grčka nije tražila posebnu finansijsku pomoć od Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za novinare s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom s kojim je danas razgovarao u Moskvi.

Nova maršruta "Turskog toka" omogućiće Grčkoj da postane nov centar za distribuciju gasa, kazao je Putin.

"Treba da uspostavimo jedinstveni humanitarni i ekonomski prostor od Lisabona do Vladivastoka", kazao je predsednik Rusije govoreći o potrebi o boljoj saradnji u Evropi.

http://www.youtube.com/watch?v=pE7sysxa3Js

Njih dvojica su se prvi put uživo sreli i razgovarali o širokom spektru odnosa dveju zemalja, pre svega u trgovinsko-ekonomskoj, investicionoj i kulturnoj sferi, kao i o važnim međunarodnim pitanjima, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici predsednika Rusije.

Izrazivši zadovoljstvo što se sa Ciprasom sastaje uoči zajedničkog praznika - pravoslavnog Uskrsa, Putin je izrazio nadu da će ova poseta biti mogućnost za analizu šta mogu obe strane da urade da obnove bilateralne trgovinske odnose, na šta je grčki premijer odgovorio da je baš to cilj njegove posete.

Foto: AP
Foto: AP

To je shvaćeno kao nagoveštaj da bi Moskva mogla da ukine embargo na uvoz hrane iz Grčke, uveden zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji. Zabrana uvoza hrane, uključujići povrće i sir, iz zemalja Evropske unije posebno je pogodila Grčku, u vreme kada njena vlada intenzivno pregovara s poveriocima - EU i Međunarodnim monetarnim fondom, o isplati poslednje tranše kreditne podrške, vitalne za finansijski opstanak grčke države.

Vladimir Putin je izjavio da Cipras nije tražio finansijsku podršku.

Ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev izjavio je ruskim novinskim agencijama da je vlada pripremila predloge "u vezi s embargom" o kojima će se razgovarati na sutrašnjem sastanku s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track