EKONOMSKA PLANETARNA NUKLEARKA: Rešena misterija Putinovog nestanka na 11 dana!
Foto: AP

Bio zauzet

EKONOMSKA PLANETARNA NUKLEARKA: Rešena misterija Putinovog nestanka na 11 dana!

Planeta -
On je pripitomio Centralnu banku, održao međunarodne kontakte i učinio sve da Rusija ostane na vrhu kada se globalni ekonomski konflikt okonča

Dakle, šta se dogodilo sa međunarodnom i ruskom ekonomijom dok je Putin bio "odsutan“ sa TV ekrana?Kina je najavila stvaranje svoje alternative međubankarskog platnog sistema SWIFT za kraj 2015. godine.

  • Decembar 2015. godine će podići ekonomski rat koji SAD vode protiv ostatka sveta na sasvim novi nivo.
  • Putin je uputio ministarstvo finansija i Centralnu banku da razviju plan finansiranja izgradnje nuklearnih elektrana na Krimu. Kako je to rekao ruski ministar energetike, Aleksandar Novak: "Centralna banka nam pomaže da izvršimo finansijsku transakciju radi omogućavanja likvidnosti banke poverioca… Centralnoj banci i ministarstvu finansija je poslat zahtev da se razvije i prezentuje finansijski plan… zavisno od isplate kamate na kredite, to iznosi oko 80 milijardi rubalja“. Prema Ustavu Rusije, Putin nema pravo da izdaje uputstva Centralnoj banci. Ruska Centralna banka je nezavisna, ili je tako bar bilo do sada. Ukoliko se predsednikovo naređenje usliši, tj. ako Centralna banka počne da finansira ekonomski razvoj Rusije, bićemo svedoci jedne tihe revolucije. Takođe, stambeni i poljoprivredni krediti će biti subvencionisani – to je veliki uspeh.
  • Nakon odobrenja vlasti, Centralna banka Kazahstana je najavila plan po kojem će se izvršiti dedolarizacija ekonomije do kraja 2016. godine.Glavni cilj je ukinuti makroekonomsku nestabilnost, koju je stvorila valuta SAD. Nazarbajev je političar sa velikom intuicijom i ozbiljnim kontaktima u Pekingu i Moskvi. Konačno odobrenje politike dedolarizacije je jasan signal o položaju Kazahstana u kontekstu nadolazeće akutne faze ekonomskog sukobljavanja.
  • Predsednik Putin je 10. marta zamolio Centralnu banku Ruske federacije i vladu da odrede izvodljivost stvaranja monetarne unije EEU (Evroazijske ekonomske unije). Smatra se da bi nova valuta EEU – altin (ili evraz) mogla da se pojavi 2016. godine.
  • Goldman Sachs, jedna od najvećih američkih banaka, koja iz senke kontroliše Federalne rezerve i globalnu elitu, predviđa da treba kupovati ruske obveznice. Da, da, obveznice iste one države čiju ekonomiju Obama uporno pokušava da uništi.
  • Velika Britanija je izrazila želju da se pridruži kapitalu Azijske banke za ulaganje u infrastrukturu – međunarodne finansijske institucije koju je Kina osnovala kao alternativu Međunarodne banke, koju kontrolišu SAD. London je upravo izdao Vašington pred celim svetom. Malo je reći da se Vašington razbesneo.

Dakle, nije teško pogoditi čime je Putin bio zauzet. On je pripitomio Centralnu banku, održao međunarodne kontakte i učinio sve da Rusija ostane na vrhu kada se globalni ekonomski konflikt okonča.

Za sada sve teče po planu. Dokazi da je ruska ekonomija odolela svim pritiscima leži i u činjenici da je rast rublje opovrgao predviđanja većine zapadnih analitičara koji nisu uzeli u obzir glavni faktor jačanja ruske valute – primirje u Ukrajini, piše Blumberg.

Rublja demantovala sve negativne prognoze.

"Za prva tri meseca 2015. godine ruska valuta je po svim pokazateljima prešla iz kategorije najgorih u najbolje u svetu, negirajući čak i najtačnije analitičare u svojim predviđanjima", piše Blumberg.

Još jedan pokazatelj jačanja ruske ekonomije je izjava američkog milijardera Džima Rodžersa, jednog od osnivača kompanije "Kvantum fund", koji smatra da su investicije u dolare i evre - kratkovide, te da treba investirati u rublje i rusko finansijsko tržište.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

"Rusija je za mene jedno od najprivlačnijih tržišta kada je reč o investicijama", naveo je Rodžers na konferenciji u Moskvi pred klijentima financijske grupe "BKS".

On ističe da je prvi put došao u Rusiju 1966. i da je bio veliki pesimista, ali je 2012. promenio mišljenje.Za to vreme, smatra američki milijarder, mnogo toga se promenilo - došlo je do promene u Kremlju i izmenjen je prilaz stvarima.

"Danas je ruska berza u padu, što je vrlo dobra vest za mene. Kada kupujete dok je berza u padu - onda imate velike mogućnosti za rast. To može trajati i do pet godina, ali kriza će sigurno proći i vi ćete biti na dobitku", navodi Rodžers.

(Webtribune/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track