ISTORIJSKI SASTANAK: Obama i Kastro razgovarali u Panami
Foto: AP

Predsednici SAD i Kube na prvom sastanku posle pola veka

ISTORIJSKI SASTANAK: Obama i Kastro razgovarali u Panami

Planeta -
To je očigledno istorijski sastanak. Uveren sam da je došlo vreme da probamo nešto novo i značajno s kubanskom vladom a još važnije s kubanskim narodom, rekao je Obama

PANAMA - Predsednici SAD i Kube Barak Obama i Raul Kastro održali su u subotu veče u Panami prvi zvanični sastanak posle više od pola veka prekida diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Obama je odmah na početku razgovora novinarima rekao da je to "istorijski sastanak" i da su SAD spremne da "okrenu novi list" u odnosima s Kubom, istovremeno priznajući da ostaju značajne nesuglasice između dve države.

"To je očigledno istorijski sastanak. Uveren sam da je došlo vreme da probamo nešto novo i značajno s kubanskom vladom a još važnije s kubanskim narodom", rekao je Obama.

Kastro je Obami rekao da je spreman da razgovara o svim osetljivim pitanjima, uključujući i pitanja ljudskih prava i slobode štampe. "Sve može da bude na dnevnom redu", rekao je Kastro i dodao da su se dve zemlje "složile da se neće u svemu slagati".

Kastro i Obama su nastavili razgovor iza zatvorenih vrata. Kako su prenele svetski mediji, njihov sastanak označava odlučujuću etapu u približavanju dve zemlje otpočetom u decembru 2014. godine.

To je prvi razgovor predsednika dve zemlje od 1956, pet godina pre prekida diplomatskih odnosa između SAD i Kube 1961. godine.

Kastro je pre sastanka u govoru na Američkom samitu rekao da je Obama "pošten čovek" i zatražio ukidanje američkih sankcija Kubi i povlačenje s liste zemalja koje podržavaju terorizam.

Obama ocenio je u svom govoru da približavanje SAD i Kube predstavlja prekretnicu na američkom kontinentu. "Nova američka politika prema Kubi označava prekretnicu u celom regionu. Sama činjenica da predsednik (Kube) Raul Kastro i ja sedimo ovde predstavlja istorijski događaj", rekao je Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track