NEMCI: Noćni vukovi neće proći; HIRURG: Dolazimo u Berlin po svaku cenu!
Foto: Nemanja Pančić

Zabranjen prolaz ruskih bajkera

NEMCI: Noćni vukovi neće proći; HIRURG: Dolazimo u Berlin po svaku cenu!

Planeta -
Veoma sam razočaran. Ali nećemo odustati od ideje da proslavimo 9. maj u Berlinu. Naš cilj je Berlin, rekao jedan od bajkera

BERLIN - Nemački graničari pokušaće da spreče ulazak u zemlju ruskih bajkera, koji učestvuju u počasnoj vožnju povodom obeležavanja 70- ogodišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, saopštili su danas vladini zvaničnici.

Vođa ruskih bajkera Aleksandar Zaldostanov Hirurg najavio je da će neko od njegovih kolega svakako stići u Berlin.

"Neki koji se ne budu predstavili kao Noćni vukovi proći će ovim putem i dovršiti ovu misiju", rekao je on ruskoj televiziji Lajfnjuz.

Poljske vlasti su još prošle nedelje najavile da će zabraniti ulaz "Noćnim vukovima", jer smatraju da je provokacija što ti bajkeri žele da u sklopu počasne vožnje povodom 70. godišnjice pobede nad nacistima prođu kroz Poljsku.

"Veoma sam razočaran. Ali nećemo odustati od ideje da proslavimo 9. maj u Berlinu. Naš cilj je Berlin", rekao je Vitalij Kuznjecov, jedan od bajkera.

Foto: AP
Foto: AP

Iako možda motociklisti iz kluba "Noćni vukovi", koji se nalaze na crnoj listi SAD zbog učešća u pripajanju Krima Rusiji, imaju vize za ulazak u Nemačku, ona će im biti poništena na granici ukoliko pokušaju da uđu u zemlju, prenosi Rojters.

"Graničari su svesni da ima onih koji imaju važeće vize, ali su im one zapravo poništene", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer. Prema njegovim rečima, postoji legalna procedura po kojoj izdate vize mogu biti poništene tako da je moguće zabraniiti ulazak u zemlju osobama koje već imaju vize.

Šefer je istakao da Nemačka generalno podržava slobodu govora i okupljanja i da će i sama obeležiti kraj Drugog svetskog rata, ali, učešće Noćnih vukova u paradi motociklista u Berlinu 9. maja nije prihvatljivo, naglasio je on. Poljski graničari danas su zabranili ulazak u zemlju desetorici ruskih bajkera, koji su navodno bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Oni su ranije danas stigli na belorusko-poljsku granicu, sa ciljem da na putu, koji je počeo u subotu iz Moskve, pređu Poljsku i 9. maja stignu u Berlin.

"Ti ljudi neće ući u Poljsku. Svakom od njih će pojedinačno biti zabranjen ulaz u zemlju", rekao je portparol policije Darijuš Sjenicki, prenela je agencija AP.

http://www.youtube.com/watch?v=K4uGWU7Gbgo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track