(VIDEO) IPAK UŠLI U POLJSKU: Noćni vukovi napreduju prema Berlinu!
Foto: Printscreen Yt

Putevi slave

(VIDEO) IPAK UŠLI U POLJSKU: Noćni vukovi napreduju prema Berlinu!

Planeta -
Posetili su Aušvic i položili cveće, a danas bi trebalo da stignu u Češku

MOSKVA - Ruski bajkeri iz kluba Noćni vukovi legalno su ušli na teritoriju EU i krenuli prema Berlinu, gde će učestvovati na proslavi 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, kazao je vođa motociklističkog maratona Andrej Bobrovski.

"Uspeli smo da pređemo poljsku granicu, sada smo na teritoriji EU, nastavljamo maraton i sve je legalno. Nastupamo postepeno, pokušavamo da uhvatimo korak sa rasporedom i izbegnemo osipanje ljudi", rekao je on za Itar-Tass.

Motociklisti su posetili bivši nacistički logor Aušvic i pložili cveće. Oni planiraju da danas održe komemorativni skup u češkom gradu Ostravi i kasnije u Bratislavi i Beču, i žele da do 9. maja stignu do Berlina, gde će učestvovati u komemoraciji posvećenoj 70. godišnjici pobede nad fašizmom.

"Mi ne želimo nikoga da povredimo našim maratonom. Poduhvat je miroljubiv sa istorijskom komponentom, samo želimo da odamo počast našim dedovima i pradedovima i pokažemo da znamo da poštujemo našu istoriju", kazao je Bobrovski.

Bajkeri su krenuli 25. aprila iz Moskve na svoj maraton "Putevima slave" do Berlina, sa planom da prođu kroz Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Beč, Minhen i Prag. Kada su 27. aprila pokušali da uđu u Poljsku nije im bilo dozvoljeno. Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da razlog zabrane ulaska leži u "nedostatku potrebnih konkretnih informacija o tome šta grupa planira na području Poljske".

Nemačka je ranije povukla vize za nekoliko učesnika maratona. Ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev izjavio je u utorak da će ta odluka negativno uticati na bilateralne odnose Varšave i Moskve.

"Nije bilo nikakvog razloga za takvu odluku i žalimo što je ona doneta, jer takva situacija ne može ostati nezapažena u našim budućim odnosima", kazao je Andrejev za TV kanal Rusija jedan.

http://www.youtube.com/watch?v=0y6C9SOHAwU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja