DEBAKL EVROSKEPTIKA: Najdžel Faraž ostao bez mesta u parlamentu i podneo ostavku
Foto: Reuters

Izbori u Britaniji

DEBAKL EVROSKEPTIKA: Najdžel Faraž ostao bez mesta u parlamentu i podneo ostavku

Planeta -
Ogroman teret spao mi je s ramena, tvrdi sada već bivši šef partije UKIP

LONDON - Lider britanske desničarske i antievropske stranke UKIP Najdžel Faraž podneo je ostavku na tu funkciju jer nije uspeo da na parlamentarnim izborima u Britaniji osvoji vlast u svojoj izbornoj jedinici, pa tako nije ni uspeo da uđe u parlament, objavili su danas britanski mediji.

Faraž je u izbornoj jedinici Saut Tanet, istočno od Londona, osvojio manje glasova od kandidata Konzervativne stranke Krega Mekinlija, bivšeg aktiviste UKIP, pokazali su rezultati juče održanih izbora, a prenela je agencija AP. Pre nego što su rezultati objavljeni, Faraž je izjavio da će dati ostavku na mesto predsednika svoje stranke, ukoliko ne osvoji mesto u parlamentu..On je takođe kritikovao britanski izborni sistem, prema kojem u izbornim jedinicama svu vlast osvaja onaj koji dobije najviše glasova.

UKIP ni dosad nije imao poslanika u britanskom parlamentu (Foto: Reuters)
UKIP ni dosad nije imao poslanika u britanskom parlamentu (Foto: Reuters)

Stranka UKIP, koja ni do sada nije imala nijedno mesto u parlamentu, osvojila je na jučerašnjim izborima gotovo 3,8 miliona glasova, ali pošto je u velikom broju izbornih jedinica bila druga ili treća, ni sada nije dobila nijedno mesto u donjem domu britanskog parlamenta. Faraž (51) je pre objavljivanja rezultata izbora izjavio:

"Sistem je loš.. Mi smo treća po jačini stranka po broju osvojenih glasova, ali jedva da ćemo dobiti ijedno mesto u parlamentu."

"Ogroman teret spao mi je s ramena", izjavio je kad je čuo vesti o izbornom debaklu.

Prema jutrošnjim preliminarnim izveštajima sa 625 od 650 izbornih mesta u Velikoj Britaniji, konzervativci su osvojili 310 mesta u parlamentu, a opoziciona Laburistickca partija 228 mesta. Škotska nacionalna partija je dobila 55 mesta, Demokratska unija Severne Irske osam, Liberalni demokrati šest i Partija za nezavisnost Velike Britanije jedan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja