ŠARLI EBDO SU NAPALI TERORISTI, A MAKEDONIJU NAORUŽANA GRUPA: Evo koji aršin koriste svetski mediji!
Foto: Pritscreen

Neobavešteni...

ŠARLI EBDO SU NAPALI TERORISTI, A MAKEDONIJU NAORUŽANA GRUPA: Evo koji aršin koriste svetski mediji!

Planeta -
Gotovo nijedan od evropskih i svetskih medija nije ga okarakterisao pravim nazivom - terorističkim aktom

Masakr novinara u francuskom listu Šarli ebdo svetski mediji su, pre nekoliko meseci, munjevito okarakterisali kao teroristički napad! Na podmukli napad albanskih terorista, međutim, na sceni je drugačiji aršin! Gotovo nijedan od evropskih i svetskih medija nije ga okarakterisao pravim nazivom - terorističkim aktom!U napadu albanskih terorista život je izgubilo osam makedonskih policajaca, dok je ranjeno više od 37. Policija je likvidirala 14 terorista.

Američki CNN prenosi da je u Kumanovu došlo do "okršaja policije i naoružanih napadača", a slične izveštaje imali su britanski BBC, kao i Daily Mail.

Slično su izveštavali i nemački mediji. Konzervativni dnevnik “Velt” piše da se “najlabilnija zemlja Evrope” nalazi pred novim ratom i, navodeći da je u razmeni vatre između policije i “gerilskih ratnika na severu Makedonije” stradalo oko 40 ljudi, upozorava da “preti konflikt između Slovena i Albanaca” kao 2001. godine.

Foto: AP
Foto: AP

Taj list je u tekstu pod naslovom “Najlabilnija zemlja Evrope pred novim ratom” naveo i da Rusija tu igra jednu ulogu. List piše da je “prema poznavaocima situacije u Prištini”, više Albanaca koje su makedonske snage uhapsile, u zatvoru “teško zlostavljano i delimično povređeno” i navodi da su, takođe i civili bili uhapšeni, između ostalog, jedna porodica sa troje dece.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mediji iz Hrvatske pomno su pratili dešavanja u Makedoniji. Iako se u tekstovima na portalima mogla naći reč “terorizam”, gotovo svi su preneli izjavu tamošnjeg stručnjaka za geopolitiku Vlatka Cvrtila, koji smatra da je Makedonija sa sadašnjom strukturom definitivno “bure baruta” na Balkanu, ne samo zbog etničkog sastava, već i zbog toga što je, kako kaže, podeljena i u političkom smislu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track