Sahranjeni makedonski mladići, u njih pucala trojica
Foto: TANJUG

Petostruko ubistvo u Skoplju

Sahranjeni makedonski mladići, u njih pucala trojica

Planeta -
Reč je o pucnjima iz neposredne blizine iz tri ugla i iz tri različita tipa oružja

SKOPLJE - Četvorica mladića i 45-godišnji muškarac, žrtve ubistva koje se dogodilo u četvrtak kod Skoplja i obnovilo međuetničke tenzije u Makedoniji, sahranjeni su, a obdukcija i dosadašnja istraga pokazale su da je za ubistvo odgovorno više izvršilaca.

Na osnovu obdukcije, zaključeno je da je na žrtve pucano iz neposredne blizine, iz tri tipa oružja.MUP Makedonije danas je saopštio da su u žrtve pucala trojica različitih napadača iz tri različita tiča oružja. Reč je o pucnjima iz neposredne blizine iz tri ugla i iz tri različita tipa oružja, izjavila je makedonska ministarka za unutrašnje poslove Gordana Jankulovska.

"Potvrđeno je da je, najverovatnije, više osoba pucalo u žrtve. Na mestu zločina je pronađeno tri tipa čaura. Na informativni razgovor dosad je pozvano oko 50 osoba, a ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska rekla je na konferenciji za novinare da se identitet ubica još ne može utvrditi i apelovala na uzdržanost i prestanak špekulacija o njihovoj etničkoj pripadnosti.

Jankulovska je zamolila građane da tokom okupljanja na Uskrs ne dovedu do eskalacije nereda.Zvanični rezultati istrage očekuju se u utorak, a ministarka policije je počiniocima masakra poručila da ne mogu izbeći pravdu.

Makedonski MUP otvorio je posebnu telefonsku liniju 199 za prijavljivanje svih informacija u vezi sa ovim slučajem, a službe u susednim državama su u kontaktu sa makedonskim vlastima u cilju otkrivanja počinilaca ubistava.U međuvremenu su žrtve - mladići Aleksandar Naćevski, Filip Slavkovski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski, od kojih je najmlađi imao 18, a najstariji 20 godina - sahranjeni na groblju u naselju Radišani i u skopskoj opštini Butel.

Sahrani je prisustvovao veliki broj rođaka, prijatelja i komšija.U naselju Radišani je mirno, na ulazu su postavljenje slike ubijenih, ali su meštani uklonili barikade da bi što više ljudi moglo da dođe na sahranu.

Peta žrtva ubistva, 45-godišnji Borče Stefkovski, građevinski radnik i otac dvoje dece, sahranjen je na groblju u selu Creševo.

Današnji dan je u opštini Butel, gde su se ubistva dogodila, proglašen danom žalosti.Stanovnici Radišana su do kasno u noć ostali na barikadama kojima su blokirali prilaze ka naselju, tražeći od policije da što pre pronađe ubice i da vrati bezbednost u taj deo grada.

Tokom noći bilo je velikog policijskog prisustva na ulicama tog i susednih naselja, a juče su zabeleženi manji incidenti - kamenovanje autobusa javnog saobraćajnog preduzeća, demoliranje dva privatna automobila i napad na jednu novinarsku ekipu.

Zvanično, MUP je potvrdio da su tela petorice ubijenih, u četvrtak oko 22:30, pronašli ribolovci u blizini veštačkog jezera kod sela Smiljkovci.

Na mestu ubistva bilo je čaura, krvi, a na telima ubijenih prostrelnih rana, ali oružje nije pronađeno. Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinak metara dalje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track