DEMONSTRACIJE: Protiv Gruevskog i Makedonci i Albanci
Foto: Ap

Veliki antivladin miting u Skoplju

DEMONSTRACIJE: Protiv Gruevskog i Makedonci i Albanci

Planeta -
Hiljade ljudi okupilo se ispred zgrade vlade i tražilo hitnu ostavku premijera Nikole Gruevskog
1 / 2 Foto: REUTERS

SKOPLJE - Makedonskom himnom započeo je juče antivladin protest ispred zgrade vlade u Skoplju, a nekoliko hiljada demonstranata, koji su nosili i makedonske i albanske zastave, kao i transparente sa natpisima: „Ostavka“, „Zbogom, Nikola“, „Nema ti spasa od narodnog glasa“, zahtevali su ostavku premijera Nikole Gruevskog.Predsednik vlade je, međutim, poručio da neće da podnese ostavku jer bi to bio kukavički čin, a za danas je ispred zgrade parlamenta zakazao miting podrške.

Nešto je truloProteste protiv vlade organizovao je opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva. Veliki broj građana iz gotovo svih gradova Makedonije došao je u Skoplje autobusima, vozovima i automobilima. Njihove osnovne poruke su da žele promene, slobodu, pravdu, jednakost, demokratiju i dostojanstvo za Makedoniju i sve njene građane, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.Reditelj Aleksandar Popovski je poručio da je „nešto trulo u državi Makedoniji“.- Protestujem protiv nepravdi koje su načinjene - rekao je Popovski.Džabir Derala iz NVO Civil rekao je da građani neće da se savijaju i da je vreme da Gruevskog strpaju u zatvor.Život je zatvor- Naš život je zatvor. Ostavka - uzviknuo je on i dodao da su policajci izginuli u Kumanovu iskorišćeni kao topovsko meso, a njihova deca ne spavaju jer im je Gruevski kuće zavio u crno.

Zoran Zaev
Zoran Zaev

Građanima se obratio i Zoran Zaev.- Došao sam i ne idem dok ne vratim mir, spokoj i dostojanstvo građanima Makedonije - rekao je Zaev i pozvao Evropsku uniju da spreči propast Makedonije.On je dodao da Gruevskom ne ostaje ništa osim da napusti vladu.- Pravda je zgažena, demokratske vrednosti su zloupotrebljene - naveo je Zaev.

OPTUŽBE Premijer kritikovao opozicijuZAEV JE MARIONETANikola Gruevski izjavio je da je Zoran Zaev već pokušao nasiljem da preuzme vlast pre desetak dana, 5. maja.Kako je dodao, takvi incidenti ne mogu da se ponove.- Zaev nije ključni igrač. On je marioneta, on ispunjava tuđi scenario. Poruka koju šaljemo skupom u ponedeljak nije upućena njemu, već većim igračima koji stoje iza njega. Hoćemo da im pokažemo da makedonski narod ima ispravljenu kičmu i da zna da prepozna takve manipulacije - izjavio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track