OVO NEMOJTE NI U LUDILU DA RADITE: Šta se dogodi kada pretite Obami preko Tvitera?
Foto: AP

Nije pametno

OVO NEMOJTE NI U LUDILU DA RADITE: Šta se dogodi kada pretite Obami preko Tvitera?

Planeta -
Upućivanje pretnji šefu Bele kuće je zločin za koji je zaprećena maksimalna zatvorska kazna od 5 godina plus novčana u iznosu od 250.000 dolara

Gotovo odmah pošto je predsednik SAD Barak Obama otvorio nalog na Tviteru, prvi čovek Amerike je dobio pretnje preko ove društvene mreže.

Pretiti predsedniku SAD, pa makar i na Tviteru, je veoma loša ideja. Evo zbog čega...

Kao prvo upućivanje pretnji šefu Bele kuće se vodi kao specifičan zločin za koji je zaprećena maksimalna zatvorska kazna od 5 godina plus novčana u iznosu od 250.000 dolara.

Kao drugo, na sve društvene mreže, pa tako i na Tviter, budno motri Tajna služba koja je inače zadužena za obezbeđenje Baraka Obame pa su veoma male šanse da vas ne otkriju.

A kad vas pronađu... E to je posebna priča.

Primera radi, pre dve godine Donte Džamar Sims iz Severne Karoline pretio je na Tviteru da će ubiti Obamu. Osuđen je bio na pola godine u zatvoru.

Jedan muškarac iz Alabame je prvo tvitovao kako bi mogao da ubije predsednika cijanidom. Nedugo potom su mu na vrata zakucali pripadnici Tajne službe. Tada se izvukao samo sa upozorenjem. Ali očigledno da mu to nije bilo dovoljno pa je posle par meseci tvitovao nešto slično, zbog čega je morao da odsluži jednogodišnju kaznu u zatvoru.

I Daniel Temple iz Ohaja proveo je 16 meseci u zatvoru jer je tvitovao kako će ubiti Braka Obamu.

Ima i onih koji za pretnje koriste elektronsku poštu ili telefon.

Tedi Ber Paradiz iz Teksasa osuđena je skoro na 2 godine zatvora jer je poslala imejl Obami u kome mu obećava da će ga ubiti.

S druge strane Kristin Rajt Dariso iz Njujorka morala je da provede u zatvoru skoro 3 godine jer je pozvala Belu kuću a onda čoveku koji joj se javio detaljno objasnila kako bi ona želela da ubije predsednika SAD.

(Dailydot/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja