(FOTO) KAKO SMO PREVARILI HITLERA: Ovi duhovi su pobedili najsuroviju vojsku
Foto: ViralNova.com

Dugo skrivana taktika

(FOTO) KAKO SMO PREVARILI HITLERA: Ovi duhovi su pobedili najsuroviju vojsku

Planeta -
Neki detalji o 23. komandnoj specijalnoj jedinici još su u tajnim dokumentima, ali znamo da je imala oko 1.000 vojnika, koji su izveli više od 20 "borbenih obmana", pa su postali poznati kao "Vojska duhova"

BEOGRAD - Možda ne mislite da je rat mesto za umetničke projekte, ali jedna od najvažnijih tajnih operacija u Drugom svetskom ratu zasnivala se upravo na umetnosti i zahvaljujući njoj pobeda savezničkih snaga bila je ubedljiva.

Dakle, šta se desilo?

Pre svega, morate da razumete koliko su ove slike bile tajne. Sve do 1996. godine nikada nisu viđene, niti je iko pričao o ovome!

Neki detalji o 23. komandnoj specijalnoj jedinici se još uvek vode kao poverljiva dokumenta i javnost ne zna mnogo stvari o njima. Ali ono što mi znamo jeste da je bila sastavljena od oko 1.000 vojnika i oni su inscenirali više od 20 "borbenih obmana". Oni su postali poznati kao "Vojska duhova".

Ovo je bio pravi logo Vojske duhova. Zaista nije mogao da bude bolji.

Jedinica je bila sastavljena od umetnika, dizajnera, glumaca, tonskih tehničara i arhitekata. Mnogi od njih izvučeni su iz prestižnih umetničkih škola širom SAD, a koristili su svoje znanje kako bi pomoću lutki, modela i lažnih radio-emisija stvorili iluziju kod neprijatelja da 30.000 vojnika upravo kreće u napad na njih. koji kreću u napad. Tako su odvlačili pažnju neprijatelja od pravih napada, koji su se dešavali miljama daleko.

Ove specijalne jedinice stigle su u Francusku sa zbirkom gumenjaka, modela i snimljenih zvukova tek posle Dana D.

To možda i ne izgleda realno sa zemlje, ali avion odozgo lako može da zameni ove modele sa pravim avionima i tenkovima.

Naravno, sve ovo zvuči kao filmski scenario ( i samo da znate, mnogi od ovih trikova jesu korišćeni za filmove), ali Vojska duhova je imala smisla. Ne samo da su napravili tenkove na naduvavanje, džipove i kamione, već su i snimili zvuke teške artiljerije, koja bi se mogla čuti sa 20 kilometara i realno je zvučala kao čitava armija koja kreće u napad.

Sa leve strane vidite jedan od sistema zvučnika koje je koristila Vojska duhova da simulira zvuk velike vojske koja stiže. Sa desne strane, jedan od lažnih delova mašinerije koja je stvorena od ove trupe.

Vojnici su stvorili sve što je potrebno kako bi ubedili neprijatelje da je na njih krenula velika invazija. Pošto bi naduvali lažne tenkove, ofarbali bi ih u kamuflažne boje, koje su bile ipak malo dalje od savršenog kako bi se osiguralo da će nacistička vojska biti u stanju da ih uoči. Po jedan vojnik vozio je prazne kamione u krugovima kako bi dočarali prizor pešadije koja se raspoređuje. Čak su stvoreni i lažni logori sa sve vešom koji visi sa žica. Sve ovo je korišćeno da se skrene pažnja sa stvarnih manevara na drugom mestu. Kada lažni napad privuče pažnju neprijatelja, na drugoj strani počinjao je pravi napad. Za to vreme, nacističke snage gubile su dragocenu municiju bombardujući lažne tenkove, kamione i avione.

Vojnici uče kako da nacrtaju nešto što neprijatelj treba da špijunira.

Jedan od šematskih prikaza tenka na naduvavanje, po modelu pravog M4.

Iz vazduha, lutke i su izgledale poprilično uverljivo, kao na primer ovaj prizor blizu gradova Anrata u Dulkena.

Konačno, kao poslednji deo slagalice, vojnici koji su bili glumci pozicionirani su u francuskim gradovima, predstavljajući se kao genarali i drugi visoki zvaničnici. Pojavljivali bi se na javnim mestima i razgovarali glasno o nameštenoj akciji, vodeći računa da neprijatelji čuju šta treba.

I pored stvaranja lažne vojske, ovi umetnici i dizajneri Vojske duhova svoje veštine su iskoristili i kako bi dokumentovali ono što su videli, kako bi buduće generacije učile o Drugom svetskom ratu. Jedni od regruta vojske duhove bili su i modni dizajner Bil Blas i slikar Elvort Keli.

Karikaturista Bil Mauldin sa podsmehom pravi skice usred bombardovanja zgrade.

Sve u svemu, Vojska duhova organizovala je više od 20 operacija u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu i Nemačkoj.

Na samom kraju rata ova vojska morala je da izvede prevaru na obali Rajne u Nemačkoj, od čijeg uspeha su zavisile hiljade života. Bilo je dovoljno ubedljivo i pomoglo je da se nacisti pobede jednom za svagda.

Ipak, njihova najveća iluzija je ta što su sebe bacili u zaborav više od 50 godina. Mi tek sada saznajemo šta je sve ovaj tim uradio iz senke kako bi pomogao da se dobije rat.

(Foto: ViralNova.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track