Brejvik tvrdi da se branio
Foto: Reuters

Brejvik tvrdi da se branio

Planeta -
Priznajem dela, ali ne i krivičnu odgovornost i uradio sam to u samoodbrani, izjavio je Brejvik u sudnici u Oslu

OSLO - Višestruki ubica Anders Behring Brejvik danas je, na početku suđenja u Oslu, rekao da ne priznaje sud i porekao optužbe za terorizma i krivičnu odgovornost za ubistva, rekavši da je delovao u samoodbrani.

"Priznajem dela, ali ne i krivičnu odgovornost i uradio sam to u samoodbrani", izjavio je Brejvik u sudnici u Oslu prvog dana desetodnevnog suđenja, prenela je agencija AFP.

Pošto je tužilac Inga Bejer Engh gotovo sat vremena čitala optužnicu protiv Brejvika uključujući "akte terorizma" uz navođenje imena svih 77 žrtava i kako su izgubili život, optuženi je opisao svoje postupke kao "surove, ali neophodne".

Prema njegovim tvrdnjama on je ta dela izveo sam, u samoodbrani, a protiv onih koje je nazvao "državnim izdajnicima" zbog "otvaranja" Norveške i dovođenja do multikulturalizma sa dozvoljavanjem "muslimanske invazije Evrope".

Još tokom istrage Brejvik je priznao da je aktivirao automobil bombu u centru Osla i ubio osam, a zatim još 69 tinejdžera na ostrvu Utoja u omladinskom kampu Radničke partije kod glavnog grada Norveške.

Sebe je opisao kao pisca koji trenutno radi iz norveškog zatvora i mada je istražiteljima naveo da je borac protiv krajnje-desničarske ekstremističke grupe oformnjene po uzoru na Vitezove templare (hrišćane koji su ratovali krstaškim ratovima), policija nije našla ni traga o toj organizaciji.

Desničarski fanatik, kako ga opisuju agencije, ušao je u sudnicu s lisicama na rukama u pratnji zatvorskih čuvara i pozdravio sud i prepunu sudnici sa uzdignutom stisnutom pesnicom, da bi zatim izjavio da ne priznaje sud.

Optuženi je naveo da ne priznaje autoritet sudije Venče Elizabet Arntzen, jer je ona navodno rekla, da je prijateljica sa sestrom bivšeg norveškog premijera i lidera norveške Laburističke stranke Gro Harlem Brundtlanda, jednog od krivca za multikulturalizam.

Tokom istrage Norvežanin je u jednom ispitivanju proglašen mentalno obolelim, uz ocenu da je obavezno njegovo psihijatrijsko lečenje, ali na drugom je utvrđeno da je "mentalno kompetentan" da bude poslat u zatvor.

Agencija AP navodi da je na sudijama Okružnog suda u Oslu da odluče koja je od tih dijagnoza verodostojnija, pošto je za krivična dela koja mu se stavljaju na teret predviđena zatvorska kazna u trajanju do 21 godine.

Zaplakao u sudnici

Anders Bering Brejving, koji je priznao da je ubio 77 ljudi u julu prošle godine, danas je, tokom prvog dana suđenja, zaplakao u sudnici. Ali ne nad sudbinom svojih žrtava, već dok su tužioci prikazivali njegov propagandni film "Vitezovi templari 2083".

Brejvikov "film", sačinjen od slika sa Interneta uz koje je dodata muzika, prikazan je u okviru dokaznog postupka.

http://www.youtube.com/watch?v=uLw3KeTpQ80

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track