HRVATICA ŠOKIRALA AMERIKU: Žena ubila muža i izudarala ga palicom jer je mislila da je tajni agent
Foto: Policija čikaga

Nije kriva

HRVATICA ŠOKIRALA AMERIKU: Žena ubila muža i izudarala ga palicom jer je mislila da je tajni agent

Planeta -
U slučaju koji je početkom prošle godine zgrozio američku javnost, Hrvatica Anka Miščević oslobođena je krivice za brutalno ubistvo svog muža Željka jer je sud utvrdio da je u trenutku dok je nesrećnog supruga probadala nožem u prsa i mahnito ga udarala bejzbol palicom po glavi bila neuračunljiva

Gospođa Miščević (49), koja je sa suprugom živela u čikaškom predgrađu Lombardu, patila je od iluzija i paranoje pa je bila uverena da Željko namerava da ubije nju i sina zbog čega ga je i napala, utvrdio je sudski veštak za psihijatriju Džon Marej, a s njim se složio i sudija Liam Brenan.

"Bila je uverena da joj je muž tajni agent koji planira da ubije nju i njenog sina. U plan su, prema njenom verovanju, bili upleteni CIA, FBI i italijanska mafija. Od 2009. do 2013. zbog toga je zvala policiju u 13 navrata. Od 2011. do 2013. četiri puta je bila na psihijatriji. Dijagnoziran joj je deluzijski poremećaj, prepisali su joj lekove, ali nije htela da ih uzimala redocno", rekao je Marej.

"Ispunjavala je kriterijum prema kom je spadala u kategoriju ludih osoba. Imala je ekstremne iluzije i paranoju', dodao je Marej.Miščević je kobne noći, prošle godine upala s nožem i bejzbol palicom u spavaću sobu u svojoj porodičnoj kući. Željku je prvo zarila nož u prsa, ali nije ga ubila. On je uspeo da izvuče nož, nakon čega je pokušao da pozove 911, ali supruga ga je u tome sprečila mlatnuvši ga nekoliko puta bejzbol palicom po glavi. Nesrećnik je od težine povreda umro.

foto policija Čikago
foto policija Čikago

Gospođa Miščević na sud je u petak dovedena s psihijatrije, na koju je smeštena pre nekoliko meseci, nakon što je sud utvrdio da nije u stanju da prati proces. "Iz dana u dan osećam kao da postajem ona stara Anka", rekla je.

Veštak Marej je potvrdio da joj se stanje poboljšalo, ali je napomenuo da veruje kako je i dalje mentalno bolesna. Iako je oslobođena optužbi za ubistvo, Miščević će krajem juna ponovo morati na sud, koji će utvrditi do kada bi trebala da ostane na lečenju.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track