Vesna Pusić postaje novi Ban Ki Mun?

Hrvatica juriša na mesto generalnog sekretara UN

Vesna Pusić postaje novi Ban Ki Mun?

Planeta -
Ministarka spoljnih poslova zemlje naših suseda ima najveće šanse da se nađe na čelu jednog od najvažnijih međunarodnih tela, navode britanski mediji

ZAGREB - Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić mogla bi da postane novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) i na tom mestu krajem sledeće godine zameni Ban Ki Muna.Te navode juče je objavio uticajni britanski list Independent on sandej, istakavši da postoje velike šanse da na najvažniju poziciju u UN dođe kandidat iz zemlje istočne Evrope, a da bi prvi put u istoriji, posle osmorice muškaraca, sekretar mogla biti i žena, i to Vesna Pusić.- Sigurno ću se kandidovati. To bi bilo fantastično, zlatna prilika... Bila bi mi velika čast kad bih i samo učestvovala u postupku - rekla je Pusićeva i naglasila da je političko iskustvo koje je stekla u posleratnoj Hrvatskoj sjajan trening za dužnost u UN.- Od velike je pomoći ako je neko u stanju da shvati i ako zna kako je to biti među ljudima i suočavati se sa svim izazovima u državi pre ili tokom konflikta - istakla je ona.

Uskoro kraj mandata... Ban
Uskoro kraj mandata... Ban

Ipak, Independent navodi da hrvatski politički oponenti kritikuju globalne političke ambicije Pusićeve i tvrde da bi trebalo više da se posveti hrvatskoj diplomatiji, pogotovo u trenutku kompleksnih odnosa te zemlje sa susedima.Inače, generalnog sekretara UN imenuje Opšta skupština te institucije na predlog Saveta bezbednosti. Prema neformalnoj praksi regionalne rotacije, sledeći sekretar bi trebalo da dođe iz istočne Evrope, ali to ne mora da bude slučaj. Analitičari ističu da je posebno u ovom trenutku moguće da to ne bude tako s obzirom na sporove velikih sila s pravom veta u Savetu bezbednosti. Kamen spoticanja mogla bi da bude i Ukrajina, zbog koje kompromis o kandidatu iz istočne Evrope možda neće biti postignut.

REAGOVANJAŽivadin Jovanović bivši ministar spoljnih poslova SRJVuk Jeremić je takođe kandidat, a što se Srbije tiče, bolje je da to bude on. Jeremić je bio predsednik Generalne skupštine UN, naš je državljanin, poznaje srpska kretanja i stekao je veliko iskustvo u komunikaciji sa svetskim državnicima.Dušan Janjić politički analitičarMislim da Vesna Pusić ima najveću podršku. Ona je poznata, ima veliko političko iskustvo i bila bi prva žena na toj funkciji. Ona je ozbiljan favorit i ima velike šanse da bude izabrana. Što se tiče njenog protivkandidata, mislim da je to Miroslav Lajčak, koji ima velike šanse, veće nego Vuk Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja