Nobelovac i bivši SS-ovac Gras u bolnici
Foto: REUTERS

Nobelovac i bivši SS-ovac Gras u bolnici

Planeta -
Pisac je primljen u bolnicu zbog problema sa srcem, a početkom meseca je svojom pesmom "Šta rečeno biti mora" optužio Izrael da preti svetskom miru

BERLIN - Nemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras primljen je u bolnicu u Hamburgu nekoliko dana pošto je njegova pesma u kojoj kritikuje Izrael, izazvala buru u javnosti.

Berlinska novinska agencija DAPD objavila je da je bolnica u Hamburgu potvrdila je da je juce primljen 84-godišnji Gras, a list Bild naveo je da je reč o srčanim problemima.

Početkom meseca, nobelovac i bivši SS-ovac, koji je svoju službu u zloglasnim nacističkim jedinicama tek nedavno obelodanio, Gras je svojom pesmom "Šta rečeno biti mora", u kojoj optužuje Izrael da preti svetskom miru, izazvao burne reakcije i kritike.

Gras u pesmi ističe da je zabrinut da bi Izrael "mogao da satre ceo iranski narod" zbog strahovanja u vezi s nuklearnim programom Teherana i navodi da "atomska sila Izrael ugrožava već krhki mir u svetu", što je izazvalo reagovanja i kritike u Nemačkoj i šire.

Kada se saznalo da je bio u S S jedinicama, mnogi su tražili da Gras vrati Nobelovu nagradu, koja mu je dodeljena 1999, a i sada su iz Izraela stigli slični zahtevi. Sudeći prema nemačkoj štampi, Švedska akademija za dodelu Nobelove nagrade tu mogućnost isključuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja