AMERIČKI GUVERNER HRVATSKOG POREKLA: Ovde su mislili da je Hrvat stvor koji je tek ispuzio iz mora
Foto: Reuters

Iskreno

AMERIČKI GUVERNER HRVATSKOG POREKLA: Ovde su mislili da je Hrvat stvor koji je tek ispuzio iz mora

Planeta -
Republikanac Džon Kejsik smatra sebe američkim Hrvatom i najavljuje da će se kandidovati za predsednika SAD

VAŠINGTON - Guverner američke savezne države Ohajo Džon Kejsik (Kasich), političar hrvatskog porekla, šali se da su 1978, kad se prvi put kandidovao za Kongres, Amerikanci mislili da je Hrvat neko stvorenje koje je tek ispuzalo iz mora.

Kejsik (63) je posle 37 godina u politici opet pred velikim političkim izborima - ovog puta za predsednika SAD. Očekuje se da će se zvanično kandidovati, ali čeka letnji kongres svoje Republikanske stranke da objavi nominaciju. Ohajo ima 11,6 miliona stanovnika i dao je osmoricu američkih predsednika.

Njegova majka je Hrvatica, ali se rodila u Americi, a otac Čeh. Pa ipak, on sebe naziva američkim Hrvatom. Poznat je po nezgodnom karakteru, pa su ga tako jednom izbacili s koncerta grupe Grejtful ded zato što je pokušao da se popne na binu. Zauzvrat, dao je sve od sebe da zabrani toj čuvenoj grupi da svira u Vašingtonu.

"On ne razmišlja mnogo pre nego što progovori. Stani, nišani, pucaj, tako on funkcioniše. Ali ima on još nešto, ima izuzetnju volju i snagu i ljudi ga slede. On rastura", kažu njegovi saradnici.

(Većernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track